Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Szeptember 04. 19:05, csütörtök | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor

Emléket állítottak a 100 éve épült zsinagógának

Emléket állítottak a 100 éve épült zsinagógának

100 évvel ezelőtt épült fel Makón a neológ zsinagóga, amelyet a 60-as években lebontottak: a mai napon Lázár János, Buzás Péter és Markovics Zsolt főrabbi jelenlétében emlékművet avattak az egykori épület helyén.

10 millió forintból készült el az az emlékmű, amely az egykori neológ zsinagóga helyén áll a rendőrség előtti téren. A ma kora esti avatáson Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter és országgyűlési képviselő, Buzás Péter, makói polgármester, valamint Markovics Zsolt főrabbi tartott beszédet.

- A magyar vészkorszak részben testvérgyilkosság: magyarok ellen követték el és magyarok vettek részt az elkövetésben. - mondta Lázár János, aki hozzátette: nagyon fontos az összefogás, hogy ez soha többet ne történhessen meg újra.

Az emlékjelet Karsai Ildikó, grafikusművész tervezte, Bánvölgyi László és Bodó Jenő képzőművészek készítették el. Az alkotással nemcsak az épület avatásának 100 éves évfordulójára, hanem a vészkorszak 70. évfordulójára is emlékeztek.

A zsinagóga építésére 1907-ben pályázatot írtak, amelyet végül Baumhorn Lipót építész tervezett meg. Az alapkövet 1911. október 5-én tették le, az épületet 1914. szeptember 2-án adták át a tóratekercs frigyszekrénybe helyezésével, az örökmécses meggyújtásával és Kecskeméti Ármin főrabbi ünnepi beszédével. 1965-re az épület veszélyessé vált, felújítások hiányában, így az Országos Izraelita Hitközség (a helyi zsidóság megkérdezése nélkül) fél millió forintért eladta a Kossuth TSZ-nek, így végül a zsinagógát nem sokkal később lebontották.

Az emlékjelet Urbancsok Zsolt, a Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület elnöke és Lázár János leplezte le, majd elhelyezték az emlékezés köveit.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV