Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Április 16. 13:45, szerda | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor

Emléktábla avatás és faültetés a holokauszt emléknapján

Emléktábla avatás és faültetés a holokauszt emléknapján

Ma országszerte megemlékezéseket tartanak a holokauszt áldozatainak emlékére, a makói József Attila Gimnáziumban ebből az alkalomból emléktáblát avattak és elültették a megemlékezés mandulafáját.

1944-ben e napon kezdődött meg a magyarországi zsidók gettókba tömörítése Kárpátalján és az ezt követő hónapok során több mint 400 000 zsidót zártak gyűjtőtáborokba, majd hurcoltak el Magyarországról Auschwitz-Birkenauba. Magyarország Kormánya a 2014-es évet a holokauszt 70. évfordulója alkalmából a holokauszt magyarországi emlékévének nyilvánította. Makón a József Attila Gimnáziumban emléktáblát állítottak a tanintézmény egykori, a holokauszt során életüket vesztett tanulóinak emlékére.

A megemlékezésen beszédet mondott Rója István, a makói József Attila Gimnázium igazgatója, Farkas Éva, a makói vonzáskörzet területi igazgatója, Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint aDr. Kecskeméti Ármin Egyesület a Makói Zsidóság Örökségének Megőrzéséért elnöke, Urbancsok Zsolt. Meghívott vendégként részt vett Dr. Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Dr. Buzás Péter, Makó polgármestere.

A beszédek után a diákok következtek: Inokai Máté, 8.a osztályos tanuló elszavalta József Attila, Smá Jiszróel című versét, Vígh Vivien Mercédesz, 9. osztályos tanuló pedig egy részletet olvasott fel Gonda Júlia nyugdíjas pedagógus feljegyzéseiből, végül pedig Hidas Frigyes a-moll fuvolaversenyét adta elő Szabó Sára és Horváth Andrea.

Ezután ünnepélyesen leleplezte Rója István és Balatoni Monika az emléktáblát, majd a koszorúzás után a diákok virágokat és az emlékezés köveit helyezték el.

A táblaavatás után a Gimnázium tanulói elültették az emlékezés mandulafáját, ami az állandóság szimbóluma, valamint kifehéredő virágai a tavaszt és az ébredést jelképezik. A Gimnázium igazgatója ezután emléktáblát helyezett el a fa tövében.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése