Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Március 23. 11:19, vasárnap | Helyi
Forrás: www.muzsikas.hu

Énekóra MOL-ban Rendhagyó összevont iskolai énekóra Makón

Énekóra MOL-ban Rendhagyó összevont iskolai énekóra 	Makón

Hétfőn két rendhagyó énekórát tart Magyarország emblematikus zenekara a makói Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnáziumban. A Muzsikás együttes 9 órától az 5-12. évfolyam, a 3. órában az alsó tagozat számára ad koncertet

Köztudott, hogy a zenei nevelést nem lehet elég korán kezdeni, Kodály tréfás/komoly megállapítása szerint a legjobb már kilenc hónappal a születés előtt. A zenei élményhez jutás, az éneklés, a zene tanulás, a zene befogadásának képessége jótékony hatású nem csupán az általános műveltségi szint emeléséhez, hanem a testi lelki harmóniához is. Kimutatták, hogy a rendszeres zenei élmény a fegyelmet, a koncentráló képességet és a teljesítményt is fokozza. A rendkívül gazdag Kárpát-medencei hagyományos népzene egyszerre ősi és modern, mindezeket a szerepeket képes betölteni. Ezért tartja fontosnak a Muzsikás a jövő nemzedéke számára a népzene megismerését, befogadását.
Nagyobb szabású programba kezdett az együttes melynek része a rendhagyó iskolai énekóra. Ekkor egy iskolai tanóra idejére összevonják az iskola néhány osztályát, alsó vagy felső tagozatát az épület erre alkalmas helyiségében (akár a tornateremben). A népzenei koncert alatt éredekes és fontos információk hangzanak el és az együttes a diákokat is aktivizálja.


Az iskoláknak ilyen koncertek megrendezésére külön anyagi forrásuk rendszerint nincs.Mivel a Muzsikás mindenképpen fontosnak tartja ezt a programot, ezért 2004 decemberében saját erőből elindította a koncertsoroztot. A Muzsikás az iskoláktól az énekórákért semmilyen anyagi támogatást vagy hozzájárulást nem kér, nem fogad el, az iskolák számára a program teljesen ingyenes. Cégektől, magánszemélyektől az együttes szívesen fogad el továbbra is támogatást, hogy a program tovább is folytatódhassék.
2005-től kezdve eddig minden évben sikerült megnyerni a MOL támogatását.

A program eddig eljutott eddig több, mint
250 településen 350 iskolába
80 000 diáknak és 4500 pedagógusnak

Címkék: makó, Muzsikás, Szignum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.