Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2011. December 31. 15:14, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

„Európa erősebb lesz, amikor maga mögött hagyja ezt az utat”

„Európa erősebb lesz, amikor maga mögött hagyja ezt az utat”

Az eddiginél szorosabb együttműködésre van szükség Európában az euró megerősítése érdekében – hangsúlyozza Angela Merkel német kancellár esti újévi beszédében, amelynek szövegét előre közzétette a kormány sajtó.

Angela Merkel az európai egységfolyamat történelmi jelentőségét kiemelve leszögezte: „A nehézségek ellenére nem szabad feledni, hogy Európa békés egyesülése történelmi ajándék.” Az integráció „több mint fél évszázada békét, szabadságot, igazságosságot, emberi jogokat és demokráciát” biztosít.

A német kancellár emlékeztetett rá, hogy az euró pontosan tíz éve jelent meg készpénz formájában. A közös pénz egyszerűbbé tette a mindennapokat, megerősítette a gazdaságot, és tompította a 2008-ban elmélyült válság hatásait. Most az euró megerősítése a legfőbb feladat. „Ez azonban csak akkor sikerülhet, ha Európa tanul a múlt hibáiból. Az egyik tanulság az, hogy a közös fizetőeszköz csak úgy lehet igazán sikeres, ha az eddiginél szorosabban működünk együtt Európában” – hangoztatta Angela Merkel.

Hozzátette: „Európát összekovácsolja a válság. A válságból kivezető út pedig még hosszú, és akadályok is nehezítik, de Európa erősebb lesz, amikor maga mögött hagyja ezt az utat, mint amikor megtette rajta az első lépéseket.” Angela Merkel előre rögzített beszédét szilveszter este sugározzák a németországi közszolgálati televíziók és rádiók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.