Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. November 05. 07:14, szerda | Helyi
Forrás: Kozserán Beáta

Fák, vizek, fények címmel nyílt kiállítás a makói József Attila Könyvtárban

Fák, vizek, fények címmel nyílt kiállítás a makói József Attila Könyvtárban

Tegnap délután nyílt meg Dombrádi Horváth Géza festőművész kiállítása a makói József Attila Könyvtárban.
A kiállítás egészen november 29-ig látogatható.
Képünkön Dombrádi H. Géza önarcképével.

A megnyitón részt vett Forgó Géza, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója, valamint a Makói Magán Zeneiskola két diákja is, akik gyönyörű zenei játékukkal ölelték egybe a rendezvényt.

A nyitóbeszédet Balogh Tibor festőművész, grafikus, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetettje mondta el az érdeklődőknek.
A fiatal művész beszédében kiemelte annak fontosságát, hogy mennyire más lenne az emberek világnézete, ha szélesebb réteg is látogatná az ilyen, és ehhez hasonló kulturális eseményeket.

- Sokan, bent a szobában éljük életünket a négy fal között. De mi lenne, ha néha kilátogatnánk a természetbe is? Hogyan hatna ránk?
Dombrádi Horváth Géza festményei ezzel szembesítenek minket.
Ő, szinte mindent el tud mondani egy tájképpel.
- beszélt dicsérően, majd ajándékképpen egy kobaltkék festéket adott át az ünnepelt alkotónak.

A Makói Magán Zeneiskola két diájkjának ismételt zenei játékát követően Dombrádi H. Géza is köszöntötte a vendégeket.
Elmondta: közel 42 év pesti élet után, egy éve költözött Makóra, és nagy boldogsággal tölti el az , hogy a nyüzsgő, elidegenedett pesti emberek világából , egyszerű és jóindulatú emberek közé csöppent.

- Itt találtam meg a szerelmet, és rájöttem, hogy nem csak szomorúságban, hanem szeretetben is lehet jó képeket, verseket alkotni.- mondja.

A művész tervei között szerepel, egy Maros-menti Természetvidéki Alkotó Egyesület létrehozása is, amely képek által segítene megőrizni a helyi természet örökségeit, a jövő generációjának, és ami összefogná a helyi tehetségeket.

- Nekem már volt egy ilyen egyesületem korábban, és egy éve, amikor ide költöztem, gondolkoztam el rajta, hogy Makón is szükség lenne egy ilyenre, hogy az amatőr alkotók is teret kaphassanak.
Az alapszabályokat már meg is írtam, teljesen politikamentesen szeretném majd üzemeltetni az egyesületet a makói művészekkel.

A kiállítás november 29-ig tekinthető meg.
Ezen a napon egy záró- zenés- verses irodalmi délutánon Dombrádi művész úrnak nem csak a képeit lehet majd megtekinteni, hanem költői, és zenei munkásságába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

- Azon a délutánon főként a szerelmes, lírai verseimet fogom elszavalni, de emellett énekelni is fogok Máté Péter, Charlie és Balázs Fecó számokat.
Balogh Tibor is ellátogat hozzánk ismét; ő fog gitározni, én pedig dobolni is fogok.

Kapcsolódó cikkünk:
A marosi táj ihleti meg a fővárosból érkezett festőművészt


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás