Városlista
2021. január 26, kedd - Vanda

Hírek

2014. November 28. 09:00, péntek | Helyi

Faültetés Vertán Endre emlékére

Faültetés Vertán Endre emlékére

Két makói képviselő, Weszelyné Véghseő Henriett és Gáspár Sándor előterjesztése valósult meg, így fát ültettek Vertán Endre születésének 130., halálának 80. évfordulójára.

Részlet a képviselői előterjesztésből:

2014-ben Vertán Endre, egykori megyei főjegyző, a makói Vertán-telep létrehozója születésének 130. és halálának 80. évfordulójára emlékeztünk.
Vertán Endre 1884. január 18-én született, gyergyószentmiklósi örmény családból származott. Pályáját újságíróként kezdte, a Makói Újságnak 1908-tól munkatársa, a Makói Hírlapnak 1913. és 1915. között szerkesztője volt. Huszonhárom évesen került a vármegyéhez, majd lett vármegyei főjegyző. A világháborúban katonaként megsérült, váll lövést kapott.

A világháború után részt vett a nemzeti hadsereg szervezésében. Főjegyzőként utakat épített, ínségakciót szervezett, felépítette a róla elnevezett Vertán-telepet. Közéleti tevékenységét jellemzi, hogy az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Makói Atlétikai Klub elnöke volt, lelkesen támogatta a makói művészetet, művészeket. Petrovics György, egykori polgármester szerint: „Sokan felületesen csak a bohémot látták benne, de nagy dolgokban rendkívül komolyan gondolkozott, előkelő volt a felfogása, nobilis a magatartása és mélységesen szigorú az erkölcsi felfogása. Áldozatkész, nagyon lelkes magyar ember volt, erősen nemzeti gondolkozású, megbízható, hűséges barát és puritán tisztviselő.”

Milotay István Vertán Endréről az alábbiakat írta: „Nézem ezt a Vertán Endrét, sovány, fekete, csupa csont és bőr arcával, csupa ideg, csupa lélek vonásaival, a szívós fáradhatatlanság, a gyakorlati odaadás s a megközelíthetetlen szerénység jegyeivel. Egy új várost ajándékozott az országnak, hajlékot kétezer munkás szegény embernek.” Vertán Endre 1934. április 28-án váratlanul halt meg. Temetésén ritkán látott nagy tömeg vett részt.

...

A fent leírtak alapján látható, milyen sok mindent köszönhet városunk Arad-Csanád-Torontál Közigazgatásilag Egyelőre Egyesített Vármegyék egykori főjegyzőjének. Emlékének méltó megőrzése érdekében a Vertán-telep központjában, a Kassai utcán a mellékelt térkép vázlat szerint vidékünkön őshonos magyar kőris (Fraxinus angustifolia Vahl subspecies pannonica Soó et Simon) fa ültetését és születésének 130., halálának 80. évfordulóját megörökítő emléktábla felállítását kezdeményezzük.Az emléktábla avatását a Vertán Endréről elnevezet Vertán telepi napok keretében fogjuk megtenni.

Gáspár Sándor
települési képviselő

Weszelyné Véghseő Henriett Mária
települési képviselő

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 26. 12:02, kedd | Külföld

Berlin szerint csak 65 év alattiakat lehet beoltani az Oxford/AstraZeneca-vakcinával

A német szövetségi kormány szerint csak 65 éven aluliak beoltására engedélyezi az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az új típusú koronavírus ellen

2021. Január 26. 11:53, kedd | Belföld

Müller Cecília: Csak a tömeges oltásokkal lehet enyhíteni a korlátozásokon

A kormány és az egészségügy arra törekszik, hogy minél több oltóanyagot be tudjanak szerezni, mivel egyértelmű, hogy csak a tömeges oltások megkezdésével lehet enyhíteni a biztonsági előírásokon

2021. Január 26. 11:07, kedd | Belföld

Gyermekpornó és 30 millió forintnyi drog miatt kaptak el egy szudáni nőt - VIDEÓ

Egy szudáni nő mobiltelefonján gyermekpornográf felvételeket, budapesti lakásán több millió forint értékű kábítószert találtak - tette közzé kedd reggel a rendőrsé a police.hu oldalon.

2021. Január 26. 10:05, kedd | Külföld

A világon 99,7 millió a fertőzöttek, 55 millió a felgyógyultak száma

A világon 99 706 375 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 139 803, a gyógyultaké 55 040 967 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.