Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 08. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: MTI

Félidejéhez érkezett a vonuló madarakat a nagyfeszültségű távvezetékekvédől védő Danube Fee Sky projekt

Félidejéhez érkezett a vonuló madarakat a nagyfeszültségű távvezetékekvédől védő Danube Fee Sky projekt

Félidejéhez érkezett a vonuló madarakat a nagyfeszültségű távvezetékek által okozott balesetektől védő nemzetközi Danube Free Sky (Dunai szabad égbolt) projekt

amelynek során eddig több ezer úgynevezett madáreltérítő eszközt telepítettek a szakemberek - közölte a MAVIR Zrt szerdán az MTI-vel.

A MAVIR 2021-ben kezdte el a projekt megvalósítását, amelynek célja a Duna környezetében lévő nagyfeszültségű távvezetékek láthatóvá tétele a vonuló madarak biztonságos vándorlása, az ütközésveszély elkerülése érdekében - idézték fel a közleményben.

A projekt megvalósítására, amely a Duna környezetében a Fertő-Hanság és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkokat keresztező távvezetékek térségére terjed ki, öt és fél évet kapott a MAVIR.

Tájékoztatásuk szerint a munkák megkezdését előtt madárvédelmi szempontból meg kellett vizsgálni a kritikus távvezeték-szakaszokat. Ezek számbavételét követően kétféle madáreltérítő eszköz mellett döntöttek a szakemberek. A hálózat legfelső vezetékeire nagyobb méretű, ködben is messziről észrevehető, szélben mozgó madáreltérítők felszerelését tervezték. A kritikus szakaszokra összesen 640 ilyen eszköz telepítését tűzték ki célul. Ezen eszközök telepítése azonban csak a távvezetékek feszültségmentesítése esetén lehetséges. Az átviteli hálózat terheltsége miatt a vezetékek kikapcsolására kevés alkalom adódott.

A távvezetékek áramvezetőire pedig olyan madáreltérítőket telepítettek, amelyek kisebbek az előbbinél, de visszaverik az ultraviola fényt, amit a madarak hamarabb észlelnek, továbbá naplemente után fluoreszkálva fényt bocsátanak ki. Az eszközöket drón segítségével telepítették, ehhez sem nehézgépekre, sem a távvezetékek kikapcsolására nem volt szükség. Az érintett szakaszokra 3280 darab ilyen madáreltérítőt telepített a MAVIR.

Mindemellett négy új madáreltérítő eszköz értékelése is megkezdődött. Az első félidőben két kísérleti eszközt vizsgáltak meg a szakemberek, amelyeket drónnal telepítettek egy-egy oszlopközben. Az Ausztriában is használt fekete-fehér gömb madáreltérítők a projektben is hatásosnak bizonyultak, de a felszerelésük nehézkes volt. A másik kísérleti eszköz, a világító madáreltérítő (Delta Light), minden tekintetben sikeresnek bizonyult.

A közlemény szerint a kísérleti eszközök hatékonyságát a következő években monitorozzák majd. A madárvédelem műszaki megoldásain túl a projekt keretében évente mintegy ötven ismeretterjesztő előadást tartottak a szakemberek, emellett egy kisiskolásoknak szóló animációs film is készült, amely a vonuló madarak szemszögéből mutatja be a madárvédelem fontosságát.

A vadon élő madárfajok számára a legnagyobb fenyegetést az áramütés és az elektromos vezetékekkel való ütközés jelenti, amelyek több ezer olyan pusztulást és sérülést okoznak, amelyek elkerülhetőek lennének. Ezeknek a fenyegetéseknek a csökkentésére indult el 2021-ben az Európai Unió LIFE programjából támogatást nyert Dunai szabad égbolt (Danube Fee Sky) projekt.

A határokon átnyúló együttműködésnek köszönhetően több európai madárfaj Duna menti vándorlási útvonala, pihenőhelye és telelőhelye mentesülhet a probléma alól.

A terv megvalósításának több mint 5 éve alatt a 7 országból érkező 15 partner szoros együttműködést alakít ki, valamint a leghatékonyabb megoldásokat alkalmazza a madarakat fenyegető veszélyek megelőzése érdekében.

Címkék: madár, távvezeték

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.