Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2019. Október 17. 06:45, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Frontex: Újra többen jönnek az Európába tartó főbb migrációs útvonalakon

Frontex: Újra többen jönnek az Európába tartó főbb migrációs útvonalakon

Tovább emelkedtek az illegális bevándorlási adatok szeptemberben, az előző hónaphoz képest 14 százalékkal többen kíséreltek meg Európába jutni a fő migrációs útvonalakon, mindenekelőtt az Égei-tengeren

– tette közzé szerdán az unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex. A szeptemberi migrációs adatokat rögzítő jelentés szerint a görög szigeteken és a szárazföldi határokon egy hónap alatt 11 500 illegális határátlépésről számoltak be a hatóságok. Ez 16 százalékkal haladja meg az augusztusi adatokat.

Az Égei-tengeren az év első kilenc hónapjában 50 600-ra emelkedett a regisztrált illegális bevándorlási kísérletek száma, az adat 22 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi időszakban. A térségben főként afgán állampolgárokat vettek fel a listákra.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az előző hónaphoz képest 16 százalékkal több, mintegy 2300 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok.

Az ilyen esetek száma az év első kilenc hónapjában összesen 9700-at ért el, ami mintegy fele az előző év azonos időszakában regisztráltakhoz képest. Itt főként tunéziaiak és szudániak próbáltak meg Európába jutni.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult, főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések száma szintén növekedett, 12 százalékkal volt több, mint augusztusban. Az illetékes hatóságok mintegy 2400, főként a szub-szaharai régióból származó illegális határsértőt fogtak el. A január és szeptember közötti időszakban ezen az útvonalon mintegy 17 800-an keltek útra Európa felé, feleannyian mint a tavalyi azonos időszakban.

A Nyugat-Balkánon több mint 450 illegális határsértőt regisztráltak szeptemberben. Ezen az útvonalon az év első kilenc hónapjában 7300 ilyen esetet jelentettek, ami 80 százalékkal magasabb szám a tavalyi adatoknál. Az itt elfogott bevándorlók legtöbbje afganisztáni volt - közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.