Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Június 04. 07:00, hétfő | Életmód
Forrás: STOP/Hot

Így lehet fitt és gyönyörű

Így lehet fitt és gyönyörű

Beyoncé sokáig nem értette, miért küzd állandó túlsúlyproblémákkal. Kislánya, Blue Ivy születése után az énekesnő mindenféle diétát kipróbált, de a nagy nehezen leadott kilókat villámgyorsan visszaszedte.

Segítséget kért egy dietetikustól, aki rávilágított a fő problémára: túl sok édességet fogyaszt.

- Egyszer az egyik barátnőm mesélte, hogy összeállított magának egy speciális étrendet, amelyben gyümölcsök játsszák a főszerepet, és ennek segítségével sikerült lefogynia. Én is készítettem magamnak egy ilyen étrendet, és nekem is bevált - nyilatkozta Beyoncé az egyik amerikai magazinnak.

A szervezetnek rengetegféle vitaminra van szüksége ahhoz, hogy egyensúlyban maradhasson. Nem elég csak C-vitamint bevinnünk. A rostban gazdag és lédús gyümölcsök nemcsak finomak, de az antioxidáns-tartalmuk is magas. Általános tisztító hatásuk mellett segítenek a bőr fiatalságának a megőrzésében, és csökkentik az érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

A diéta során természetesen kerülnünk kell a szénsavas, cukrozott vagy édesített italokat. Helyezzük előtérbe inkább a friss gyümölcsökből készített turmixokat. Célszerű például szénsavmentes ásványvízzel hígított, frissen facsart narancslevet fogyasztanunk.

Az eper, és más bogyós gyümölcsök gyógyszerek

Az eper kisebb mennyiségben szalicilsavat tartalmaz, ami az aszpirin egyik hatóanyaga. Süteményekhez, lekvár, gyümölcszselé és italok készítésénél is népszerű alapanyag. Mélyhűtéssel, cukor hozzáadása nélkül tudjuk konzerválni. Mangán- és foszfortartalma segít a szemgyulladás kezelésében és a látásjavításban. A patikusok már a középkorban ismerték különleges fogínyvédő és gyulladáscsökkentő hatását.

Egy új-zélandi kutatócsoport megerősítette, hogy a bogyós gyümölcsök - többek közt a málna, az eper, a szeder, a fekete ribizli és a vörös áfonya - leve három napon át erjesztve, vízzel hígítva gátolni tudja a baktériumok és a candida nevű gomba szaporodását.

A magas vérnyomás is okozhat maradandó károsodást a szervezetben. Az antocianint tartalmazó gyümölcsök fogyasztásával csökkenthető az érrendszeri és szívbetegségek kialakulásának kockázata. A hatóanyag megtalálható az áfonyában, a vérnarancsban, a málnában és az eperben.

Mintaétrend egy napra

Reggeli: egy magvas zsemle vékonyan megkenve házi gyümölcslekvárral, egy csésze zöld tea

Tízórai: egy csésze forró kapucsínó zsírszegény tejjel, cukor nélkül, egy szelet rozskenyérrel

Ebéd: egy nagy tányérnyi (kb. 25 dkg) főtt durumtészta 15 ml paradicsomszósszal leöntve

Uzsonna: 15 dkg (kb. egy bögrényi) eper cukor és méz nélkül, egy pohár frissen facsart narancslé

Vacsora: két szelet tengeri halfilé kevés olívaolajon, roston sütve, lila hagymás burgonyasaláta

-----

Reggeli: A zöld tea nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamint és értékes ásványi sókat - például káliumot és magnéziumot -, amelyek stresszoldóként és anyagcsere-javítóként hatnak a szervezetre.

Tízórai: A kapucsínóhoz addig gőzölje a tejet, amíg vastag habréteg nem képződik a tetején. Csak ezután öntse hozzá a frissen főzött eszpresszót.

Ebéd: A paradicsomnak hidratáló hatása van, így segít feszesebbé tenni a bőrt. Magas víztartalma miatt enyhíti a gyomorsavtúltengést.

Uzsonna: Ha hetente legalább három alkalommal fogyasztja a magas A-vitamin-tartalmú, savanykás gyümölcsöt, a szervezete jobban ellenáll a baktériumoknak.

Vacsora: A lila hagymában is megtalálható orotsav segíti a máj sejtjeit a hatékony méregtelenítésben. Kevesen tudják, de a lila hagyma a pattanások kezelésében is segítségünkre lehet.

Címkék: diéta, egészség, fitt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.