Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 14. 14:05, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Gyengülő pályát jósolnak a forintnak

Gyengülő pályát jósolnak a forintnak

Továbbra is pesszimistán látja a magyar fizetőeszköz pályáját a Goldman Sachs befektetési bank.

Szakértői szerint egész évben nyomás alatt maradhat a forint a magyar kormány és az IMF-hitel kapcsán létrejövő tárgyalások és azok kimenetele miatt - írja a Magyar Hírlap.

A Goldman Sachs modellje szerint a forint euróval szembeni árfolyama a 293-as szintnél van, míg a dollárral szemben tíz százalékkal túlértékelt. A befektetési bank devizapiaci szakértői elemzésükben rámutatnak: az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos visszalépés növelné azokat a kockázatokat, hogy Magyarország kiszorulna az állampapírpiacokról, illetve gyors forintgyengülést válthat ki az, ha az eurózóna jövőjével kapcsolatban alapvetően elbizonytalanodnának a piacok. Ugyanakkor a minapi előrelépés a hiteltárgyalások ügyében – az Európai Unió zöld jelzése – mérsékli a forint gyengülésével kapcsolatos rizikót, az egyezség megkötése mind az Európai Bizottsággal, mind a Nemzetközi Valutaalappal pedig stabilizálná a forint árfolyamát.

Ezzel együtt a bank közgazdászai hosszabb távon is arra számítanak, hogy a forint gyengülési nyomás alatt marad, így tartják a féléves távon korábban megjósolt 315-ös, illetve éves viszonylatban a 325 eurós célárfolyamot. Eközben a Societe Generale közgazdászai is forintgyengülésre „irányuló ajánlást” adtak ki ügyfeleiknek. Jelezték, Magyarország nehézkesen tudja majd megkötni a hitelmegállapodást, mindez pedig azt jelenti, hogy a forint igazi védőháló nélkül vág neki a kihívásokkal teli következő hónapoknak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.