Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Augusztus 22. 11:19, szerda | Külföld
Forrás: Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Ügyészségi vizsgálat egy osztrák pártelnök Facebook-oldala miatt uszítás gyanújával

Ügyészségi vizsgálat egy osztrák pártelnök Facebook-oldala miatt uszítás gyanújával

Vizsgálatot indított az osztrák ügyészség antiszemita uszítás gyanújával egy osztrák ellenzéki pártelnök közösségi oldalán közzétett, tiltakozásokat kiváltó karikatúra miatt - számolt be a Die Presse című lap szerdán.

A Heinz-Christian Strachénak, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökének facebookos oldalán közzétett rajz miatt a hatóság hivatalból indított vizsgálatot. A karikatúra egy asztalnál ülő kövér, frakkos bankárt ábrázol, előtte egy halom étellel. A kormányt jelképező pincér alázatosan kiszolgálja a bankárt, míg az ugyanannál az asztalnál ülő, a népet jelképező sovány alaknak csak egy csont van a tányérján. A bankárt hajlott orral ábrázolják, a mandzsettáján hatágú csillagok láthatók.
Az antiszemita kliséket idéző képet élesen bírálta mások mellett Oskar Deutsch, a Bécsi Izraelita Hitközség elnöke és az egyesült államokbeli Rágalmazásellenes Liga is. A liga elnöke, Abraham H. Foxman Strachét közleményében "az osztrák politika szégyenének" nevezte. Deutsch kijelentette: a kép az 1930-as, 1940-es években a náci párt lapjában, a Stürmerben megjelent karikatúrákra hasonlít.
Strache visszautasította a bírálatokat. "Mindenféle antiszemitizmust alapvetően és élesen visszautasítok" - írta üzenőfalán. Állítása szerint a képen nem Dávid-csillagok láthatók, és csak a bankokkal, illetve az Európai Stabilitási Mechanizmussal szembeni bírálatát akarta kifejezni vele. A bejegyzés mellé a rajz eredeti, 1960-as évekből való változatát töltötte fel, amelyen kisebbre rajzolták a bankár orrát és nincsenek csillagok a ruhája ujján.
A bevándorlásellenes, nem ritkán szélsőjobboldali szólamokat hangoztató populista párt megnyilvánulásai miatt többször is indult már ügyészségi vizsgálat közösség elleni izgatás gyanújával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt