Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Október 23. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Gyorsul a járvány terjedése

Gyorsul a járvány terjedése

Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília kiemelte, a második hullámban jelentősen nőtt a fertőzöttek és az elhunytak száma is, a járvány emelkedő, gyorsuló szakaszban van.

Hangsúlyozta, hogy az egymillió lakosra vetített megbetegedési és halálozási mutatókban Magyarország az Európai Unió 27 országa közül a középmezőnyhöz tartozik; a 27-ek között a "felerésznél helyezkedik el, míg az elhunytak tekintetében is a középmezőnyben foglal helyet".

Közölte: az európai uniós átlagot a WHO (Egészségügyi Világszervezet) úgy számolja, hogy egymillió lakosra vetíti ki a különböző országok adatait. Magyarországon ezek szerint az adatok szerint a második hullámban is eredményes védekezést folytatunk - tette hozzá.

A tisztifőorvos idézte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki adatközlését, amely szerint 2020 első kilenc hónapjában a halálozások száma 3,3 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ezzel összhangban a 24 európai ország halálozási adatait összegző EuroMomo (Eurpean Mortalitiy Monitoring Project) sem regisztrált többlethalálozást Magyarországon - ismertette.

Az országos tisztifőorvos bejelentette, hogy heti jelentést vár a háziorvosoktól az influenzaoltás fogyásáról. Ahol igény jelentkezne még védőoltásra, a háziorvosok a járási hivataloktól igényelhetik azt. Ezen kívül minden háziorvoshoz eljuttatják az oltásokkal kapcsolatos tájékoztatást, útmutatást.

Megismételte: hatékony védőoltások állnak rendelkezésre az influenzavírus elleni védekezéshez, és minden háziorvoshoz kiszállították a vakcinát.

Müller Cecília kitért arra, hogy az influenza elleni védőoltás a 3 év alattiak számára is biztosított. Az erről szóló sajtóhírekkel kapcsolatban "önmérsékletet kért" bizonyos sajtóorgánumoktól.

Müller Cecília közölte, Magyarországon az elmúlt napon 2032-vel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, és 46 beteg vesztette életét a fertőzés következtében. Kórházban 2132-en vannak, lélegeztetőgépre 197-en szorulnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni