Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2012. Január 14. 07:02, szombat | Külföld
Forrás: HírTv - Fotó: Reuters

Halottgyalázás: hitelesek a felvételek

Halottgyalázás: hitelesek a felvételek

Hitelesek az afganisztáni halottgyalázásról készült felvételek, az elkövetők közül két amerikai katonát már azonosítottak is.

Az általános megütközést kiváltó videofelvételek szerdán kerültek fel egy fájlmegosztó portálra. A cselekedetet az elsők között ítélte el az amerikai védelmi miniszter, a külügyminiszter és a Fehér Ház szóvivője is. Az afgán elnök embertelen cselekedetnek minősítette a történteket.

Valósak a halottgyalázó katonákról készült felvételek, és a négy elkövető közül kettőt már azonosítottak is. Ők annak az észak-karolinai egységnek tagjai, amely 2011 márciusa és szeptembere között állomásozott a dél-afganisztáni Helmand tartományban. A nagy megdöbbenést kiváltó felvételek megjelenését követően elsők között szólalt meg az amerikai védelmi miniszter, valamint a Fehér Ház szóvivője és a külügyi tárcavezető. Utóbbi „szánalmas cselekedetnek” nevezte a tengerészgyalogosok tettét.

„Mindenekelőtt teljes megdöbbenésemet szeretném kifejezni, bár én nagyon tisztelem és csodálom a tengerészgyalogosokat. Osztom azonban Panetta védelmi miniszter úr álláspontját, és elítélem a videón látható szánalmas cselekedetet” – fogalmazott Hillary Clinton. A külügyminiszter közölte azt is, hogy a védelmi miniszter vizsgálatot indított az ügyben, és mindazoknak felelniük kell, akik részt vettek benne vagy tudtak róla.

A NATO egyelőre kivár. „Természetesen láttuk a honlapra felkerült videót, amelyen amerikai katonák holttesteket gyaláznak meg. Ezek megdöbbentő felvételek, ezért az első reakciónk az, hogy minden felelőst fel kell kutatni. Az Egyesült Államokban vizsgálat indult, és az afganisztáni erők ezt természetesen támogatják” – mondta Carsten Jacobsen dandártábornok.

Az ügy miatt az amerikai védelmi miniszter telefonon fejezte ki sajnálatát az afgán elnöknek. Hamid Karzai embertelen cselekedetnek nevezte a történteket, a tálibok pedig természetesen azt hangoztatják, hogy az amerikaiak már nem először sértik meg az emberi jogokat Afganisztánban. Ugyanakkor az al-Dzsazira pánarab hírtelevízió szerint figyelemre méltó az is, hogy a videó éppen akkor jelent meg az interneten, amikor az amerikaiak megpróbálják tárgyalóasztalhoz ültetni a kabuli kormány vezetőit a tálibok képviselőivel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.