Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Március 06. 15:53, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Hétfőtől csak írásos indoklással lehet Angliából külföldre utazni

Hétfőtől csak írásos indoklással lehet Angliából külföldre utazni

A brit közlekedési minisztérium pénteken ismertetett rendelete alapján hétfőtől csak írásos indoklással lehet Angliából külföldre utazni.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások között már jó ideje szerepel, hogy Angliából - nagyon kevés számú nyomós indok kivételével - nem szabad külföldre utazni.

A brit kormány azonban ezt a rendelkezést március 8-tól kiegészíti azzal, hogy azoknak, akik mégis külföldre kívánnak utazni, ezt írásos formában kell megindokolniuk.

A szaktárca pénteki ismertetése szerint az utazás előtt kötelezően kitöltendő űrlapot a https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-declaration-form-for-international-travel címről kell letölteniük mindazoknak, akik Angliában élnek és külföldre szeretnének utazni.

A közlekedési minisztérium illetékese az MTI érdeklődésére közölte, hogy a rendelkezés az Angliában élő külföldi állampolgárokra is vonatkozik.

Erre utal az űrlap is, amelynek egyik kérdése a külföldi utazás engedélyezését kérők állampolgárságát firtatja.

A formanyomtatványon felsorolt lehetséges utazási indokok között szerepel a külföldi munkavállalás, a jótékonysági célokat szolgáló önkéntes tevékenység, a külföldi tanulás, illetve az, ha valakinek orvosi kezelés céljából kell külföldre utaznia.

Elfogadott indok emellett a külföldi esküvő, és az, ha valaki külföldön elhunyt hozzátartozójának temetésén kíván jelen lenni.

Szerepel emellett egy rubrika, ahová a kérelmező egyéb indokokat is beírhat, de ezeket a brit hatóságok bírálják el.

A kitöltött űrlapot nyomtatott formában, vagy elektronikus eszközökre, például mobiltelefonra elmentve kell bemutatni a brit határőrizeti hatóságok kérésére.

A közlekedési minisztérium hangsúlyozza pénteki tájékoztatásában, hogy az űrlap kitöltését a közlekedési társaságok is ellenőrzik az utasfelvételi pontoknál, és megtagadhatják a beszállást azoktól, akik nem töltötték ki a nyomtatványt.

A tárca kiemeli: a közlekedési vállalatoknak törvényi kötelességük, hogy honlapjukon figyelmeztessék az utasokat az űrlap kitöltésének kötelmére.

A minisztériumi tájékoztatás szerint az angliai repülőtereken és a kikötőkben már az elmúlt hetekben megerősítették a rendőri jelenlétet, és a rendőrök hétfőtől szúrópróbaszerű ellenőrzések keretében felszólíthatják az utazókat a külföldi utazást indokló kitöltött formanyomtatvány bemutatására.



Azokat, akik nem engedélyezett indokokkal próbálnak Angliából külföldre utazni, a hatóságok 200 font (85 ezer forint) helyszíni bírsággal sújthatják, és felszólítják őket arra, hogy térjenek vissza angliai lakhelyükre.

Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is érvényben vannak külföldi utazási korlátozások, de a skót, a walesi és az északír kormány eddig nem tette kötelezővé ilyen űrlap kitöltését.

Priti Patel brit belügyminiszter már január végén kilátásba helyezte, hogy a kormány kötelezővé teszi Angliában a külföldi utazások írásos megindoklását.

Január 27-én tartott alsóházi tájékoztatójában Patel kijelentette: az érvényben lévő rendelkezések alapján mindenki csak jogszerű indokkal hagyhatja el otthonát, és a vakációra utazás nem tartozik e jogos indokok közé.

Ezért a brit kormány bevezeti azt a gyakorlatot, hogy azoknak, akik külföldre akarnak utazni, előzetesen deklarációt kell kitölteniük arról, hogy az utazás miért szükséges - mondta akkori felszólalásában a belügyminiszter.

A brit kormány az elmúlt hetekben jelentősen szigorította a beutazási korlátozásokat is: jelenleg mindenhonnan csak 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni Nagy-Britanniába, és az érkezés utáni tíznapos kötelező karantén idején mindenkinek két további koronavírus-szűrést kell elvégeztetnie.

E két teszt hatóságilag megszabott 210 fontos (90 ezer forintos) árát a beutazóknak kell fizetniük.

A brit kormány a nagy-britanniai járványhelyzet immár folyamatos és jelentős javulásának hatására a minap kidolgozott egy részletes, többlépcsős nyitási menetrendet, és ebben az szerepel, hogy az ehhez szabott feltételek teljesülése esetén május 17-től lehet szó az utazási korlátozások feloldásáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése