Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Április 09. 07:00, péntek | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Hétfőtől visszatérhetnek a tanulók az iskolákba Szlovéniában

Hétfőtől visszatérhetnek a tanulók az iskolákba Szlovéniában

Szlovéniában hétfőtől visszatérhetnek a tanulók az iskolákba, és a középiskolás diákotthonokat is megnyitják - jelentette be Simona Kustec oktatási miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A gyerekek a húsvéti időszakra elrendelt lezárásokat megelőző modell szerint, elsőtől nyolcadik osztályig tantermi oktatásban, a középiskolások pedig felváltva, egyik héten hagyományos, a másik héten online oktatásban részesülnek - részletezte a tárcavezető.

Hozzátette: a maszkviselés továbbra is kötelező lesz ötödik osztálytól felfelé. Az alsó tagozaton és az óvodákban csak a tantermen kívül, közös helyiségekben kell hordani.

A szlovén kormány csütörtökön vizsgálja felül a járványügyi intézkedéseket, és dönt azok meghosszabbításáról vagy enyhítéséről. Sajtóhírek szerint a kabinet változtat a januárban elfogadott ütemterven is, amelyben a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszer alapján határozza meg, milyen enyhítéseket vezetne be piros, narancssárga, sárga vagy zöld besorolás esetén.

Szlovéniában csütörtökre 1527-tel több mint 223 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon három beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4097-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 599-en vannak kórházban, 129-en intenzív osztályon.

Horvátországban az elmúlt napon 3217 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 285 765-öt. Az elmúlt 24 órában 36-an haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6185-re emelkedett. Kórházban 1756 beteget ápolnak, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen.

Vili Beros egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén elmondta: nőtt a fertőzöttek, a kórházban kezelt betegek és az elhalálozások száma.

Egy hét alatt ezer ember került kórházba, a betegek pedig egyre fiatalabbak - emelte ki, hozzátéve, egyetlen esély van arra, hogy a járvány mérséklődjön, mégpedig ha minél többen beoltatják magukat, és betartják az előírásokat.

Címkék: iskola, szlovénia, tanuló

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése