Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Május 22. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor

Horgoló szakkör Lelén - nemcsak diákoknak

Horgoló szakkör Lelén - nemcsak diákoknak

Nemcsak az idősebbeknek, a fiataloknak is jó szórakozást nyújt a horgolás: a Maroslelei Általános Iskola diákjai hetente háromszor szakkörön gyakorolhatják ezt a technikát.

A Fonalvarázs szakkör tavaly szeptember óta működik a Maroslelei Általános Iskolában, a gyerekek nagyon élvezik, a vadonatúj kültéri pavilon felavatása óta pedig szabadtéren is alkothatnak.

Hetente háromszor, 10-14 éveseknek tart foglalkozást Kupeczné Gilicze Magdolna, a 4.-es osztályfőnök, aki maga is nagy rajongója a horgolásnak. A tanárnő elmondta, igazán jó szórakozás ez a gyerekeknek, nagy odafigyelést igényel, ráadásul kiélhetik a kreativitásukat is.

A horgolás különböző technikáival a lehetőségek száma majdhogynem végtelen: a nebulók csináltak már tolltartókat, táskát, párnahuzatot, mobiltelefon-tokot, karkötőket, tarisznyát, újrahasznosított anyagokból ceruzatartót, valamint a nemrégiben saját tabletjeikre is készítettek védőtokot. Néhány diák kipróbálta az úgynevezett amigurumi technikát is, amellyel különböző állatokat, emberfigurákat lehet 3D-ben megalkotni.

Emellett leginkább ruhadarabok és a kiegészítők készítése a legnépszerűbb, sálak, pulóverek, kesztyűk, az egyik lány például bolerót horgolt. A fonalakat, a tűket a szülők biztosítják, főleg itt-ott talált, maradék fonalakból. A gyerekek természetesen hazavihetik az elkészített tárgyakat, hiszen a hozzávalókat is ők hozták.

A kötésnél egyszerűbb ez a technika, hiszen egy tű is elég hozzá, ráadásul akár menet közben, a buszon is lehet horgolgatni.

- A horgolás elsajátítása nem nehéz, kitartással bárki meg tudja tanulni. - mondta a tanárnő, majd hozzátette, a legügyesebb tanulók 3-4 foglalkozás alatt meg tudják tanulni az alapokat.

A diákok már hamar megtanulnak mintát olvasni is, az internet segítségével pedig olyan alkotásokat készíthetnek, amilyeneket csak akarnak. A foglalkozás célja, hogy megmozgassa a gyerekek fantáziáját, szabadon horgolhatnak, amit csak akarnak. Hetente háromszor van szakkör, csütörtökön pedig később kezdődik, így akár a szülők vagy a helybéliek is csatlakozhatnak a munkához négy órai kezdettel.

A helyi könyvtárban is kiállították nemrég a szakkör alkotásait, amit meg lehet tekinteni jelenleg is, de az alkotók csatlakoztak az országos "Óriástakaró" mozgalomhoz, amely Guinness-rekordot szeretne felállítani. Minden résztvevő egy-egy 50x50 cm-es négyzetet horgol, amelyeket augusztus 30-án, Csákberényben összevarrnak. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a rekordkísérlet után az óriás takarót szétszedik normál méretűre és különböző gyermekotthonoknak ajándékozzák őket.

A tanárnő végezetül elmondta: szeretnék a következő tanévben is folytatni a Fonalvarázs szakkört, hiszen ez egy hiánypótló dolog, ami nagyon sikeres lett. Jó a hangulat, hiszen nemcsak a gyerekeknek, hanem a tanárnak is örömet okoz többletet ad a foglalkozás, az alkotás.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára