Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 29. 18:32, csütörtök | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor

Indul a VB! Bemutatjuk a csapatokat: Brazília és Horvátország

Indul a VB! Bemutatjuk a csapatokat: Brazília és Horvátország

15 nap múlva elkezdődik a legrangosabb futballesemény, a Labdarúgó Világbajnokság. A mérkőzésekről folyamatosan tájékoztatni fogjuk önöket, beharangozó rovatunkban pedig csoportról csoportra bemutatjuk a válogatottakat.

A csoport:

Brazília (Világranglista 4. )



A házigazdának nem lesz könnyű dolga, hiszen nagy a nyomás: meg kell ismételni azt, ami 64 éve nem sikerült nekik: otthon tartani a kupát. Akkor a második helyig jutottak, a Rio de Janieróban rendezett döntőben 2-1-re kikaptak az uruguay-i válogatottól. Most minden esély megvan a győzelemre, mégis talán ez az a brazil csapat, amelyikben a legkevesebb egyéniség van az utóbbi évekhez képest.

A kapusposzt sarkalatos lesz: a nagy válogatottak közül talán a braziloknál a leggyengébb ilyen téren a felhozatal, a jelenlegi első számú Júlio César már jócskán túl van a csúcson, a másik két hálóőr pedig 31 éves koruk ellenére nem rendelkezik komoly nemzetközi tapasztalattal.


A védelem stabilnak tűnik: a világ legdrágább védői közül válogathatott Luis Felipe Scolari, David Luiz, Marcelo, Dani Alves, Dante vagy éppen Thiago Silva szinte bármelyik ország csapatába beférne. A középpályán már adódhatnak gondok: ezen a poszton nincs igazán nagy név, főleg védekező, szűrő játékosok vannak, igazi kreatív középpályás csak Fernandinho, Willian és Oscar, hármójuknak pedig mindössze 41 válogatottsága van összesen, kevés a tapasztalatuk.

A támadószekció az, amiben a brazilok kiemelkedtek eddig, Neymar és Hulk a VB-sztárjai lehetnek, azonban nincs a csapatnak stabil csereembere, Jô és Fred nem az az igazi klasszis támadó.



A csapat sztárja: Ki más lehetne, mint az FC Barcelona csatára Neymar? Agilis, jól cselez, bár nem túlságosan csapatjátékos, alkalmankénti önzősége pedig komoly probléma lehet, minden azon múlik majd, hogy mennyire tud majd társaival együtt működni. Óriási kedvenc Brazíliában, azonban közel sem volt tökéletes első idénye Spanyolországban, 41 meccsen mindössze 15 gólig jutott, ráadásul a Spanyol Szuperkupa kivételével nem nyert semmi klubszinten.



Akire oda kell figyelni: Oscar. A Chelsea bukdácsolt ebben az idényben, Oscar azonban stabil volt, lőtte a gólokat, osztogatta a gólpasszokat, a belga Hazard-ral együtt alapemberei voltak a londoni kéknek. Nagyon jól játszott a legutóbbi válogatott tornán, a Könföderációs Kupán is, ő lehet az idei VB egyik legnagyobb sztárja.

Horvátország (Világranglista 20.)



Déli szomszédjaink fogják Brazília ellen játszani a nyitómeccset, nem valami hálás feladat ez. A horvátok főleg az Európa Bajnokságokon szoktak villogni, VB-n eddig nem sok sikerül volt, csoportból se jutottak tovább, Dél-Afrikába pedig kvalifikálni se tudták magukat. Ez most is nehezen sikerült, Niko Kovac fiai csak nagy szenvedés árán, Izland elleni pótselejtezővel szerezték meg a jegyet Brazíliába.

Bármilyen erős is a csapat, ennél nehezebb kvartettbe aligha kerülhettek volna, nagyot fognak majd csatázni Mexikóval és Kamerunnal.

Ami a keretet illeti, vannak bőven tapasztalt és fiatal játékosok is. A kapusposzton a veterán Stipe Pletikosa lesz az első számú választás, hasonló kaliberű hálóőrük nincs déli szomszédjainknak. A védelem lehet a horvát csapat egyik erőssége: Darijo Srna, Domagoj Vida vagy éppen Dejan Lovren talán a legnagyobb sztár ezen a poszton, jól lehet majd keverni a szövetségi kapitánynak a fiatalságot a tapasztalattal.

A középpályán is jó a csapat: a Real Madriddal frissen BL-t nyert Luka Modric, vagy az élete szezonját futó Ivan Rakitic mellett oda kell majd figyelni Mateo Kovacic-ra és Milan Badeljre is, mindketten top ligás, remek játékosok. A csatársor is bizakodásra ad okot: itt van a Bayern Münchennel mindent megnyerő Mandzukic, a korábbi Bayernes Olic, az egykori Arsenalos Eduardo és az a Nikica Jelavic, aki a Premier League-ben jó teljesítményt nyújtó Hullnál vitézkedett.



A csapat sztárja: Azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni Luka Modric-ot, de azért megteszem: 78-szoros válogatott középpályás, két éve stabil kezdőjátékos a Real Madridnál, idén spanyol kupát és Bajnokok Ligáját nyert a Blancókkal. Remek irányító, fantasztikusan látja át pályát, azonban hatalmas teher lehet számára az, hogy mindenki rá fog figyelni.



Akire oda kell figyelni: Ivan Rakitic élete szezonját futotta, középpályás létére 12 gólt szerzett a spanyol élvonalban, emellé kiosztott 15 gólpasszt, óriási szerepe volt abban, hogy klubja az 5. helyen tudott végezni végül a bajnokságban, valamint megnyerte az Európa Ligát, a döntőn ő lett a meccs embere. Jelenleg arról szólnak a pletykák, hogy az újjáépítésre váró FC Barcelona vinné el a 26 éves horvátot, 40 millió euróért.

Holnap megismerhetjük Mexikó és Kamerun csapatát!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.