Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 06. 14:21, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Ingyenessé válhat a tankönyv

Ingyenessé válhat a tankönyv

Új tankönyvpolitikát vezet be a készülő közoktatási törvény, amelyről a Magyar Hírlap értesülése szerint még ebben a hónapban tárgyal a kormány.

Az oktatásért felelős államtitkárság azt közölte a lappal, hogy a tankönyveket a Nemzeti alaptanterv alapján, a központilag jóváhagyott, kötelező kerettantervek fogják meghatározni.

„A tanterv tantárgyanként, évfolyamonként, iskolatípusonként csak néhány könyvet hagyna jóvá, szemben a mai többezres, átláthatatlan választékkal” – hangsúlyozta a Hoffmann Rózsa vezette tárca. Megtudtuk azt is, hogy a tervek között szerepel a tényleges tartós tankönyvi rendszer megvalósítása is. Ez azt jelenti, hogy a tankönyvek iskolai tulajdonban lennének, egy-egy példányt négy évig lehetne használni, és a tanulók ez idő alatt ingyen hozzáférnének.

Az államtitkárság arról is beszámolt, hogy tapasztalataik szerint a szakiskolákban és szakközépiskolákban óriási igény van a jelenleginél több ifjúságvédelmi felelős, fejlesztőpedagógus és asszisztens munkájára, de a létszámokat egyelőre nem tudják emelni. „A bővítésre az idén szeptembertől valószínűleg nem lesz lehetőség, mivel nem a szakember-ellátottság, hanem a finanszírozás a fő akadálya a státuszok növelésének”. Az idei felsőoktatási felvételi eredményeket értékelve közölték, hogy a jelentkezők száma alapján biztosítottnak tűnik a pedagógus-utánpótlás, de a tanulmányok félbehagyása, a nagymértékű pályaelhagyás, valamint a szakok szerinti aránytalanság továbbra is súlyos problémát jelent. „A természettudományos tanárképzés területén gyakorlatilag évek óta megállt az utánpótlás-nevelés” – jelentették ki, hozzátéve, hogy a helyzet javítására a tanárképzés stratégiai átalakításával és a pedagógus-életpályamodell bevezetésével próbálnak „makroszintű lépéseket tenni”.Az oktatási államtitkárság cáfolta azt az értesülést, mely szerint a jövőben megszűnnének a nulladik évfolyamokon szervezett nyelvi előkészítő osztályok, de mint közölték, az eredménytelenség miatt a korábbiaknál jóval szigorúbb minőségi követelményeket határoznak meg.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tankönyv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.