Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Január 24. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ismét Görögországon a világ szeme

Ismét Görögországon a világ szeme

A pénzügyi válság 2009-es begyűrűzése óta a negyedik parlamenti választására készül Görögország, és bárki is kerül ki belőle győztesen, ugyanazzal a feladattal kell megküzdenie, mint elődjének: a külső nyomásnak engedni úgy, hogy az ne idézzen elő társadalmi robbanást.

Az országban az egyik fő feszültségforrást az jelenti, hogy bár némileg javultak a foglalkoztatási adatok, azok továbbra is a leglehangolóbbak az Európai Unión belül: a munkaképes korúak több mint negyede nem dolgozik, és a fiatalok felének nincs keresete - írta az euronews.com hírportál. Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint a lakosság több mint harmada, mintegy 3,9 millió ember él a szegénységi küszöb alatt. Egy nemrég közzétett felmérésből kiderült: a görögök 47 százaléka azt állítja, hogy a család jövedelme nem elég a szükségletek kielégítésére és a válaszadók 55 százaléka kölcsönökből vagy ingóságainak eladásából tartja fenn magát.

Sokan a kivándorlást látják az egyedüli megoldásnak. A mediterrán ország 2012-ben az ötödik legnagyobb népességfogyást szenvedte el az uniós tagállamok közül - csak Írország, Lettország, Észtország és Litvánia könyvelhetett el nagyobb veszteséget. Tavaly a nettó kivándorlás - a kivándorlók és a bevándorlók számának különbözete - elérte az 52 ezer főt.

Az otthon maradók számára az anyagi nehézségeken túl az alapvető közszolgáltatásokhoz való hozzáférés nehézségei is problémát jelentenek. A lakosság 6,5 százaléka nem jut hozzá a szükséges orvosi ellátáshoz. A görög egészségügyi rendszer nagyrészt ingyenesen igénybe vehető, így ez az adat minden bizonnyal a büdzsé jelentős lefaragásának tudható be: a megszorítások az utóbbi években krónikus orvos- és nővérhiányhoz, néhány egészségügyi szolgáltatás megszüntetéséhez vezettek. A kórházakban sokszor az alapvető felszerelések sem állnak rendelkezésre.

Ezenkívül a közbiztonság helyzete is aggodalomra ad okot - sorolta tovább az euronews.com. Az évek óta tartó válság láthatóan a hazai terrorizmus kezére játszott. Az erőszakcselekmények mögött többnyire a legveszélyesebb görög szélsőbaloldali terrorszervezet, a 2002-ben feloszlatott November 17. mozgalom tagjai állnak. A kormányzó Új Demokrácia párt több ízben is azt állította, hogy a mostani előre hozott választások befutójának számító baloldali ellenzéki párton, a Szirizán belüli szélsőséges elemek anarchistákkal és terrorista csoportokkal állnak kapcsolatban. A Sziriza ezt tagadja.

Az emberek biztonságérzetére az illegális bevándorlók egyre nagyobb tömege is hatással van. A probléma már az Új Demokrácia retorikájába is bekerült, de az ellenzék szerint a kormánypárt ezzel csupán szavazókat akar elhódítani a nyíltan rasszista szélsőjobboldali tömörüléstől, az Arany Hajnaltól. A közvélemény-kutatások szerint ennek a pártnak azonban így sincs elég nagy támogatottsága a választások megnyeréséhez. A lakosság számára ugyanis a 2010 óta tartó 'súlyos megszorítások eltörlését' ígérő Sziriza tűnik a legvonzóbb választásnak. A tavalyi európai parlamenti voksoláson elsöprő győzelmet arató baloldali párt vezetője, a 40 éves Alekszisz Ciprasz korábbi álláspontját finomítva előrebocsátotta: fő célja a görög mentőprogram feltételeinek újratárgyalása, nem pedig az euróövezetből való kilépés.

Bizonyos elemzők mégis attól tartanak, hogy a görög választások - amelyet Antonisz Szamarasz kormányfő az Európa jövőjéről döntő népszavazásnak nevezett - visszaránthatják az euróövezetet a válságba. Bár a görög hazai össztermék eurózóna gazdaságának csupán kevesebb mint 2 százalékát adja, egyes európai kormányok és befektetők szerint fennáll annak a veszélye, hogy ha Athén mégis távozna az eurózónából, az precedenst teremthetne a többi, hasonlóan népszerűtlen megszorítási programot bevezető ország számára. A legtöbb elemző azonban úgy látja, a 'fertőzés' kockázata alacsonyabb ma, mint 2012-ben volt.

Igazából maguk a görögök sem akarnak kilépni az eurózónából, sőt a többség hazája számára 'jó dolognak' tartja a közös fizetőeszközt, dacára annak a fájdalmas megszorító programnak, amelynek elindítása nélkülözhetetlen volt az övezeten belül maradáshoz - mutatott rá a The Guardian brit napilap. Az adósságválság óta a korábbi évekhez képest nagyobb az euró támogatottsága, holott azután, hogy Görögország 2001-ben felvételt nyert a közös európai fizetőeszközt használók klubjába, éveken át alig érte el az 50 százalékot az euróért lelkesedő görögök aránya. Az európai hitelezőkben Görögország euróövezeti tagsága viszont azt a hamis érzetet keltette, hogy a mediterrán ország gazdasága felől ugyanolyan nyugodtak lehetnek, mint mondjuk Németországé felől, és ebben a hitben áramoltatták a pénzt az országba. Kevesebb mint egy évtized alatt azonban az optimista feltevés ellenkezője bizonyosodott be: az egymást követő görög kormányok költekezései és a korrupció, illetve az adóelkerülések hatalmas mértéke a 2008-2009-es nemzetközi pénzügyi válsággal együtt a csőd szélére juttatta az országot. Az államadósság 2014-ben, a GDP-hez viszonyított 177,7 százalékos értéken érte el csúcsát, és a Nemzetközi Valutaalap becslése szerint - még ha az ország tartja is magát a jelenlegi megszorító programhoz - nagysága 2022-ben még mindig 117 százalék lesz.

Ha beigazolódnak az előrejelzések, és az adósságteher egy részének lerázását is célul kitűző Sziriza vezetésével alakul kormány, a 2010-eshez hasonló nagy csatára van kilátás az eurózónán belül - jegyezte meg a The Guardian.

A radikális baloldali tömörülést vezető Ciprasz, aki Görögország történetének legfiatalabb kormányfője lehet, december közepén megnyugtatásul hangsúlyozta: tárgyalásos megoldást akar a nemzetközi hitelezőkkel, és nem áll szándékában egyoldalú lépéseket tenni, hacsak 'nem kényszerítenek minket erre'.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése