Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Március 08. 11:26, péntek | Helyi
Forrás: GAZDAG NIKOLETT

Isten éltesse a nőket! - Ma van Nőnap, aminek íme a története!

Isten éltesse a nőket! - Ma van Nőnap, aminek íme a története!

A nemzetközi nőnap a nők iránti tiszteletet és becsületet fejezi ki. Világszerte 1917 óta minden év március 8-án ünnepeljük.

A nemzetközi nőnapot, melyet minden évben március 8-án ünneplünk világszerte, az ENSZ is világnapként tartja számon. A nőnap eredetileg történelmi jelentőségű, azoknak a nőknek a több évszázados harcára és győzelmére emlékszik, akik az egyenjogúságért, a szabad munkavállalásért, a nők egyetemes jogaiért demonstráltak.

Ahogy a nemzetközi munkásmozgalom fejlődött, a nők helyzete jobban és jobban előtérbe került. Először az I. Internacionálé (1866) keretein belül esett szó a témáról, amikor is határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről, így véget vetve régóta tartó, nőkkel szembeni sztereotip viselkedésnek, miszerint a nő helye a konyhában van a gyerekek mellett, a férfiaknak kell dolgoznia és eltartani a családot.
A II. Internacionálén 1899-ben a felszólaló Clara Zetkin a nők a munkához való általános jogát, az anyák és a gyermekek védelmét hirdette és ragaszkodott ahhoz, hogy a gyengébbik nem széles körű részvételét tegye a nemzetközi eseményeken. Kampányához nők ezrei csatlakoztak világszerte.

Még ezen az Internacionálén határozatot hoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében hivatalosan is tartsanak nemzetközi nőnapot. Igaz, konkrét dátum akkor még nem szültetett, a rákövetkezendő év márciusában Ausztria, Dánia, Németország és Svájc is megtartotta a nők napját, ezzel meghonosítva a gyengébbik nem ünnepét.

Hogy miért éppen március 8?
1857-ben ezen a napon New York utcáira női textilipari munkások vonultak ki, akik emberibb munkafeltételek és magasabb fizetés reményében emelték fel a hangjukat. Mintegy hatvan évvel később ugyanezen a napon orosz nők vonultak az utcára, kenyérért és békéért tüntetve. Nem sokkal ezt követően a cár lemondott és polgári kormány alakult, mely szavazati jogot biztosított a gyengébbik nem számára is.

Nőnap Magyarországon

Magyarország 1913-ban csatlakozott a nőnapi felhívásokhoz, ugyanis ebben az évben az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat szórt szét az ország egész területén. Egy évvel később országszerte rendezvényeket szerveztek, melyeknek fő ünnepeltjei a női nem tagjai voltak. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és szovjet mintára március 8-a lett az időpontja.

A mai értelemben vett virággal és ajándékkal ünneplés csak a rendszerváltás után honosodott meg. Ekkor már nem az eredeti munkásmozgalmi hangulat, hanem a nők megajándékozása, létezésüknek fontossága vált az ünnep fő mondanivalójává.

Címkék: , nőnap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.