Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2014. Október 26. 18:35, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Iszlám Állam - Német hírszerzés: utasszállító repülőgépekre is támadhatnak az IÁ terroristái

Iszlám Állam - Német hírszerzés: utasszállító repülőgépekre is támadhatnak az IÁ terroristái

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorista szervezet már utasszállító repülőgépek megtámadására alkalmas fegyverzettel is rendelkezik - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.

A beszámoló szerint a BND a napokban arról tájékoztatott parlamenti (Bundestag-) képviselőket, hogy az IÁ Irak északi részén tevékenykedő egységei modern légelhárító fegyverekre tettek szer, és arzenáljuk így már utasszállító gépek megsemmisítésére is alkalmas.
A terroristák hordozható, vállról indítható légelhárító rakétarendszereket szereztek, amelyek kezelése nem igényel különösebb szakértelmet, és különösen a le- vagy felszállást végző repülőgépekre lehetnek veszélyesek.
A német hírszerzés szerint a fegyverek a szíriai hadsereg készletéből származnak és orosz tervek alapján készültek, de Oroszország mellett más országokban, például Bulgáriában vagy Kínában is gyárthatták azokat. A rakétarendszerek egy része még a hetvenes évekből származik, egy másik része viszont korszerű, a konstrukció legutóbb frissített változata alapján készült légelhárító fegyver.
A Bild am Sonntag kiemelte, hogy számos légitársaság üzemeltet járatokat az észak-iraki térségben, köztük a német Lufthansa érdekeltségébe tartozó Austrian Airlines és a Qatar Airways.
Az IÁ jelentős nagyságú területet vont ellenőrzése alá Észak-Irakban és Szíriában. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció augusztusban Irakban, szeptember végén pedig Szíriában is légi hadjáratot indított a szervezet ellen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.