Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Június 02. 08:07, hétfő | Helyi
Forrás: www.infomako.hu

JAG-osok az I. Országos Honismereti Versenyen

JAG-osok az I. Országos Honismereti Versenyen

2014. április 11-én rendezte meg Csongrádon, a gr. Széchenyi István Általános Iskolában a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület és a Csongrádi Kistérségi Történelemtanári Munkaközösség megyei honismereti vetélkedőjét.

Idén más megyéből és a határon túlról is érkeztek 5-6. osztályos csapatok.
Így a szervezők a hagyományőrző, honismereti rendezvényt a VI. Csongrád megyei és I. Országos Honismereti Versenynek nyilváníthatták.

15 csapat 75 kisdiákja érkezett pénteken reggel a csongrádi iskolába, ilyen sokan még egyik évben sem vetélkedtek e honismereti versenyen, ami a szervezők lelkesedésének eredményességét és a vetélkedő népszerűségének fokozódását, jó hírének terjedését bizonyítja.

Az 5 fős csapatok 5 állomásra tervezett menetleveleikkel indultak neki a vetélkedőnek.
Előzetes feladatokat is kaptak a szervezőktől: egy népi játék bemutatását maximum 5 percben, egy albumot is kellett készíteniük a régi szoba, konyha berendezésének bemutatására, ugyanis a verseny témaköreit a régi, hagyományőrző játékok, a paraszti szoba és konyha berendezése, valamint az ételkészítés eszközei adták. Az állomásokon ezekből a témákból kaptak változatos feladatokat.
A verseny igen izgalmasan alakult. Több holtverseny is bekövetkezett, és a dobogón is nagyon szoros versenyben, mindössze fél pont különbséggel dőlt el az első hely sorsa.

A következő eredmények születtek:

I. helyen végzett a csongrádi Nagy Boldogasszony Általános Iskola csapata,
II. lett a csongrádi Ének - Zenei Általános Iskola csapata,
a III. helyet a felgyői László Gyula Általános Iskola tanulói érték el.


Makót az idén egyedüli csapatként képviselve V. helyezést ért el a Makói József Attila Gimnázium 5. a osztályának csapata.
A Táncos lábúak csapatának tagjai: Gules Gabriella, Joó Benedek, Hajdú Bence, Galla Martin, Oláh Balázs. Felkészítő tanáruk: Szilágyi Réka tanárnő, akinek idei munkája is szép eredményt hozott.


Minden résztvevő nyertese volt ennek a vetélkedőnek, hiszen nemcsak okleveleket, emléklapokat, könyveket és ajándéktárgyakat, valamint nagyon finom ebédet kaptak, hanem sok-sok ismeretet is szereztek múltunk életmódjáról, szokásairól.

A vetélkedőt lezáró értékelő összegzés a diákok jó felkészültségét, lelkesedését, a szoros versenyt dicsérte, és kifejezte azt a reményt, hogy a következő évben még több csapattal gyarapodva újra találkozik majd Csongrádon a honismerők legfiatalabb generációja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.

2024. Május 08. 07:42, szerda | Belföld

Útinform: forgalomkorlátozások lesznek a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt, amely szerdán 12.50 órakor Karcagról indul, és az első napon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét érinti

2024. Május 08. 07:41, szerda | Belföld

Hamarosan indul a területvédelmi tartalékosok toborzása!

A területvédelmi tartalékos rendszer keretét teljessé tettük, a következő feladatunk az építkezés, nemsokára nagyszabású toborzásba kezdünk

2024. Május 08. 06:00, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani

Akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) konferenciáján.