Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 31. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jelentősen drágulhat a közétkeztetés

Jelentősen drágulhat a közétkeztetés

A közétkeztetés tervezett reformjáról egyeztetett tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Közétkeztetők Szövetsége. A tárca által előterjesztett rendelettervezet szerint személyenként legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget, vagy gyümölcsöt kell biztosítani az egész napos étkezés során - írja a Magyar Hírlap.

Emellett a só és zsírbevitelt is szigorúan szabályozza a várhatóan 2014. január elsején életbe lépő rendelet. Tettinger Antal, a közétkeztető vállalkozásokat tömörítő szervezet elnöke lapunknak elmondta, a tervezet nagyon ígéretes és előremutató, ugyanakkor a jelenlegi nyersanyagnormából – iskolák esetében napi 354 forint – nem lehet teljesíteni a rendelettervezetben foglalt előírásokat. A tárgyaláson több ponton is egyezség született, tisztázatlan maradt ugyanakkor, hogy mennyivel emelkedhet majd az ellátás díja és nyersanyagnorma mennyisége.

„Kérdéses az is, hogy ki fizeti majd a révészt? Az önkormányzatokat, vagy a szülőket kötelezik arra, hogy a számításaink szerint harminc-hetven százalékos áremelkedést finanszírozzák?” – fogalmazott Tettinger Antal. Elmondta, a rendelettervezettel összhangban a szövetség is támogatja az őstermelőktől történő nyersanyagbeszerzést, ehhez azonban olyan termelőszövetkezetek létrehozása szükséges, amelyek a minőségben és a logisztikában is összefogják a termelőket. A tegnapi egyeztetésen elsősorban fokozatosságot kért a szakmai szervezet. „Időt kell adni mind a szolgáltatók, mind a gyerekek részére, hogy felkészülhessenek a változásokra. Ezért a rendelkezések fokozatos bevezetését kértük a minisztériumtól” – jegyezte meg a szervezet elnöke. Hozzátette: a tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár