Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Április 23. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Júniustól jöhetnek a kkv-hitelek

Júniustól jöhetnek a kkv-hitelek

Az új NGM-vezetéssel jó a viszonyuk a bankoknak – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a Világgazdaságnak. Az árfolyamgátba az érintettek fele is beléphet, míg a nem teljesítő adósoknak új programot dolgoznak ki a bankok.

Kovács Levente azt mondta, Európában a magyarországi bankszektor a leginkább túlterhelt, az extraterhek a bankszektor versenyképességét is veszélyeztetik. A kormánynak már évek óta jelezzük, hogy ilyen feltételek mellett a bankszektor nem képes betölteni azt az alapvető feladatát, hogy a gazdaságot gyorsan dinamizálja, és növekedési pályára állítsa. A terhek csökkentése megtérülne az ország számára a gazdaság dinamizálása révén. Annak érdekében, hogy ez bekövetkezzék, a bankszövetség a kormányzat számára egy olyan növekedési paktum megfontolását javasolja, amely alapján a terhek jelentős csökkentéséért cserébe a bankok olyan aktivitást vállalnának, ami a gazdaság fellendülését szolgálná.

A válság kitörése óta sokat beszélnek arról a közgazdászok, hogy a hitelkínálat vagy a hitelkereslet csökkenése okozza-e a hitelezés visszaesését. Kovács levente azt mondta, úgy látja, hogy Magyarországon mindkettő azonos mértékben esett vissza, ennek megfelelően a gazdaságunk egy alacsonyabb fejlődési pályára állt be. A kereslet élénkítése érdekében azt kellene elérni, hogy a gazdasági környezet fejlődjön, tényleg behozzuk a befektetői pénzeket, és a vállalkozók elhiggyék, hogy Magyarországon érdemes beruházni. A 250 milliárd forint egyébként a kkv-hitelek 4-5 százalékának felel meg, tehát jó lenne, ha az európai uniós pályázatokon megszerezhető pénzekkel multiplikálódhatna.

A Magyar Bankszövetség felajánlotta a jegybank számára, hogy biztosítja a program feltételeinek a kialakításához szükséges szakmai együttműködést. Májusban kialakulhatnak az általános hitelfeltételek, amelyek alapján a hitelintézetek le tudnak szerződni a jegybankkal. Bíznak abban,hogy június 1-től elindulhat a program.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.