Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Október 10. 10:48, péntek | Helyi
Forrás: www.infomako.hu

Katonaruhában a géppuska mellett- A makói József Attila Múzeum centenáriumi kiállítása

Katonaruhában a géppuska mellett- A makói József Attila Múzeum centenáriumi kiállítása

A kiállítást megtekintők felpróbálhatják egy szanitéc hadnagy egyenruháját,leülhetnek a híres Schwarzlose géppuska mellé,és egy kis videofilmen–egy fogolybarakk magányában–megnézhetik Makó első világháborús emlékeit.

A makói József Attila Múzeum az első világháború centenáriuma alkalmából kiállítással tiszteleg a hősök és az áldozatok előtt.
A rendezők célja, hogy az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezetet ébren tartsa és hozzájáruljon a történelmen és kultúrán alapuló európai identitás erősítéséhez.

A kiállítás tárgyi és írásos dokumentumok segítségével mutatja be az első világháborút. A múzeum gyűjteményében található bukovinai és galíciai harcokat bemutató fotóanyagot dr. Diósszilágyi Sámuel orvos készítette. Láthatók dr. Eperjessy Kálmán (József Attila osztályfőnöke volt) és dr. Espersit János ügyvéd (József Attila barátja) hagyatékából megmaradt emlékek, csakúgy mint Börcsök Attila néprajzi gyűjteményéből, a helyi levéltár állományából és makói lakosok adományaiból származó tábori levelezőlapok, szuronyok, csajkák, kitüntetések, hadifogolyemlékek...

A kiállítást megtekintők felpróbálhatják egy szanitéc hadnagy egyenruháját, leülhetnek a híres Schwarzlose géppuska mellé, és egy kis videofilmen – egy fogolybarakk magányában – megnézhetik Makó város első világháborús emlékeit. A katonai hordágyon elhelyezett véres ing, pedig felhívja a figyelmet az erőszak, a háború szörnyűségére.


Az I. világháborús hősi emlékmű nagy méretű fényképe zárja a kiállítást. A rendezők és a látogatók itt tisztelegnek a hazát védő hősi halottak előtt, ahogyan 1929. szeptember 29-én amikor Horthy Miklós avatta fel az emlékművet.
A kiállítás a Közép- és Kelet európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Makói Múzeumért és Kultúráért Alapítvány támogatásával valósult meg.



Látogatható: 2014. december 20-ig, hétfő – szombat: 10–16 óráig.
Csoportok tárlatvezetést is kérhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt