Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Június 26. 18:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor

Kertbarátok és kézimunkázók a földeáki könyvtárban

Kertbarátok és kézimunkázók a földeáki könyvtárban

A földeáki Könyvtárban két klub is működik párhuzamosan: az asszonyok a Kézimunka szakkörben, míg a férfiak a Kertbarát klubban töltik idejüket.

Már öt éve, hogy a földeáki idős asszonyok kitalálták Kézimunka szakkört: hetente összegyűlnek a könyvtárban, hogy jó hangulatban, viccelődve megtárgyalják a hét eseményeit és persze, hogy közösen alkossanak.

Ha esik, ha fúj, mindig együtt töltik a csütörtök délelőttöket, horgolással, varrással, gobelinezéssel, kötés töltik el az időt, de van, aki fest is. Az asszonyok recepteket cserélnek, névnapokon, születésnapokon hoznak süteményt, kötetlenül beszélgetnek egymással.

A társalgásba néha bele-belecsúszik egy csúnya szó is, külön erre a célra egy váza van bekészítve, 5 forint büntetést kell beledobnia a vétkezőnek.

Az idős urak sem maradnak ki: ők kétheti rendszerességgel járnak a Kertbarát Klubba. Az aktuális témák mellett természetesen gazdálkodás és a növénytermesztés a beszélgetések fő irányvonala. A társaság tavaly októberben jött össze először, részletes jegyzőkönyvet vezetnek a megbeszélt témákról és a résztvevőkről.

A klubban mindenkinek van saját földje, nagyobb művelt kertje, kisebb gyümölcsöse. Gyakran hoznak kóstolót is, akár gyümölcsükből, zöldségükből, vagy éppen a saját maguk által készített borból vagy pálinkából.

A beszélgetések során különböző módszereket, praktikákat, tapasztalatot cserélnek a résztvevők, tippeket adnak egymásnak a kertészkedéshez. A megtermelt javakat nem árulják, Földeákon sajnos nincsen már piac, főleg a családon belül osztogatják el őket.

Címkék: Földeák, könyvtár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni