Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 23. 07:03, csütörtök | Életmód
Forrás: mno / MTI

Kibontakozott az influenzajárvány

Kibontakozott az influenzajárvány

Az elmúlt héten országos, de területenként eltérő intenzitású influenzajárvány bontakozott ki Magyarországon – közölte legfrissebb jelentésében az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján az olvasható, hogy a figyelőszolgálat adatai alapján mostanáig négy egészségügyi intézményben rendeltek el látogatási tilalmat az influenzaszerű megbetegedések miatt: a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvoskar Klinikai Központjában, a tatabányai Szent Borbála Kórházban, a Zala megyei Kórház kardiológiai és kardiológiai rehabilitációs osztályán, valamint Nagykanizsán, a Kanizsai Dorottya Kórházban a gerontológiai, a szülészeti és nőgyógyászati, az ápolási, valamint az intenzív terápiás osztályon, az endokrinológiai részlegen, továbbá a csecsemő-, gyermek- és újszülöttosztályon.

Az OEK jelentése szerint az elmúlt héten az előző héthez képest országszerte mintegy 33 százalékkal többen, több mint húszezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Február 13. és 19. között 40 százalékkal több influenzagyanús betegtől származó minta érkezett az OEK-hez, mint az előző héten. A 7. héten feldolgozott 124 vizsgálati anyagból 39-ben igazolták az influenzavírusok jelenlétét; 26 mintában A vírust, 13-ban B vírust mutattak ki.

A 7. héten három közigazgatási egységből (Budapestről, Fejér és Tolna megyéből), összesen nyolc helyről érkezett jelentés közösségi járványokról. Ezek közül kettő általános iskolában, öt óvodában, egy pedig bölcsődében fordult elő.

Az elmúlt héten az ország 18 közigazgatási területén nőtt, egy megyében nem változott, míg egy megyében csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Az előző héthez viszonyítva ez a szám Tolna megyében több mint a négyszeresére, Bács-Kiskun, Nógrád és Vas megyében csaknem a kétszeresére nőtt. Ezen felül az orvoshoz forduló betegek száma Békés megyében is több mint a kétszerese, Tolna és Zala megyében pedig több mint a másfélszerese volt az országos átlagnak. A legkevesebb beteget Nógrád és Somogy megyében regisztrálták.

Harmaduk 14 éven aluli

Az influenzagyanús betegek csaknem harmada volt 14 éven aluli. Mint írták, a 6. héthez hasonlóan a 7. héten is a 6-14 évesek fordultak a leggyakrabban influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Tolna és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a betegek több mint a fele gyermek volt.

Országos átlagban a 15-34 évesek aránya csaknem 40 százalék volt. Az összes beteg csaknem negyede a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott, több mint 6 százalékuk pedig 60 éven felüli volt. Az OEK összegzése szerint a múlt év 40. hete óta tartó influenzaszezonban az elmúlt hét végéig összesen 911 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK légúti vírusokkal foglalkozó osztályán. Ezek közül 37 esetben az influenza A, 35 esetben az influenza B vírusát mutatták ki. Hozzátették továbbá, hogy az elmúlt hétig az influenza B vírusa volt domináns, azonban a 7. héten kétszer annyi A vírust (26) azonosítottak, mint B vírust (13).

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Magyarországon az OEK múlt szerdán jelentette be, hogy Európa több országához hasonlóan Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Bodrogi 90 - Gálaműsorral köszöntik a Kossuth-díjas színészt