Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 09. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Kocsmaadó helyett pénzbírságot javasolnak az önkormányzatok

Kocsmaadó helyett pénzbírságot javasolnak az önkormányzatok

'Kocsmaadó' helyett utólagos pénzbírságot kellene kivetni azon vendéglátó-ipari egységekre, amelyek zavarják a környékbeli lakók éjszakai nyugalmát, illetve másnap reggelre környezetük rendetlenné válik − mondta a Napi Gazdaságnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

Az éjszaka is nyitva tartó szórakozóhelyeknek kell megfizetniük a felügyeleti díjat, ami a befogadóképesség alapján napi húsz forint fejenként, a bevételt kizárólag a szórakozóhelyek okozta károk elhárítására, illetve biztonsági intézkedésekre fordíthatják az önkormányzatok (a vonatkozó jogszabály-módosítások augusztus 1-jétől hatályosak).

Schmidt felügyeleti díj helyett három kategóriába sorolt utólagos szankcióval sújtaná az érintett egységeket, így alkalmanként 100 ezer, majd félmillió, ezt követően egymillió forint bírságot fizetne az a vendéglátó, amelynek környéke szemetessé válik reggelre − a 'visszaesőktől' pedig a működési engedélyt is megvonnák. Ezt az elnök arra alapozza, hogy a települési önkormányzat az adót az egyébként őt terhelő közbiztonsági, illetve köztisztasági feladatokat meghaladóan az éjszakai nyitva tartással összefüggésben keletkező közbiztonsági, illetve köztisztasági többletfeladatok ellátására fordíthatja.

Az összeget negyedévente kell átutalni az illetékes önkormányzat e célra létrehozott számlájára, a bevezetéshez azonban előbb a képviselőknek külön rendeletet is alkotniuk kell a bevételek felhasználásáról is.Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke ezzel kapcsolatban szintén a törvényben foglaltaktól eltérő beszedési módot javasolt, véleménye szerint az online pénztárgépek által kalkulált forgalom néhány százalékát lehetne kivetni 'kocsmaadóként'.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk