Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kognitív hanyatlást okozhat a magas vérnyomás

Kognitív hanyatlást okozhat a magas vérnyomás

A magas vérnyomás összefügg a kognitív hanyatlással - állítja egy új ausztrál tanulmány, amelyről a Fox News számol be. A kutatók azt találták, hogy a központi artériában mért magas vérnyomással küzdő páciensek rosszabbul teljesítettek a vizuális feldolgozást mérő teszteken, lassabban gondolkodtak és problémásabb volt felismerőképességük.

A vérnyomást általában a karon keresztül mérik, de egészségügyi szempontból a központi artériában mért vérnyomás sokkal érzékenyebb módja a kognitív képességek megítélésének. A központi artériák ugyanis közvetlenül szabályozzák az agy vérellátását. 'Ha pontosan tudnánk mérni a központi artériák vérnyomását, akkor megjósolhatnánk a kognitív hanyatlást is' - mondta Matthew Pase, a Melbourne-i Egyetem professzora, a tanulmány vezető kutatója.

A központi artériák rugalmasak, annak tágulása és összehúzódása biztosítja az agy folyamatos vérellátását. Ahogy az ember öregszik, úgy a központi artériák megmerevednek, az agy magasabb nyomású vért kap, ami rontja a kognitív funkciókat.

Jelen tanulmány keretében a kutatók azt vizsgálták, hogy a vérnyomás és a kognitív funkciók közötti összefüggés pontosabb-e hogyha a karon, vagy hogyha a központi artériákban mérték, és megállapították, hogy az utóbbi jóval érzékenyebben, vagyis pontosabban jósolta meg a mentális problémákat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.