Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. December 26. 16:43, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Koronavírus: A brit hatóságok befejezik a járvány reprodukciós rátájának rendszeres közlését

Koronavírus: A brit hatóságok befejezik a járvány reprodukciós rátájának rendszeres közlését

Megszüntetik januártól a brit egészségügyi hatóságok a koronavírus-járvány terjedési lendületét mérő \"R\" fertőzési ráta rendszeres közlését.

Nick Watkins, a brit kormány egészségbiztonsági hivatalának (UK Health Security Agency, UKHSA) adatkezelési tudományos igazgatója a BBC közszolgálati rádiónak nyilatkozva hétfőn elmondta: a korábban hetente, jelenleg kéthetente kiszámított és közzétett reprodukciós mérőszám feleslegessé vált, mivel Nagy-Britannia "együtt él" a koronavírussal, és a lakosság nagy többsége már megkapta a koronavírus elleni oltások több dózisát.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb - a december 22-i helyzetet mutató - statisztikája szerint Angliában, ahol az Egyesült Királyság népességének 90 százaléka él, eddig több mint 144 milliót adtak be a koronavírus elleni vakcina első, második, harmadik és negyedik - emlékeztető - dózisából. Az 50 év feletti angol lakosság csaknem kétharmada mind a négy oltási adagot megkapta.

Watkins professzor hétfői BBC-nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az "R" reprodukciós ráta "hasznos és egyszerű" eszközként segítette a közegészségügyi intézkedések és a kormányzati döntések meghozatalát, de a magas oltottsági arány és a kezelési módszerek fejlődése lehetővé tette a továbblépést a következő szakaszba, "amelyben már együtt élünk a Covid-19-et okozó vírussal".

A UKHSA tudományos igazgatója szerint a hatóságok továbbra is figyelik a koronavírus-járvány dinamikáját, hasonlóan számos más elterjedt betegség megfigyelési módszereihez.

Az "R" reprodukciós mutató azt jelzi, hogy meghatározott számú - általában tíz vagy száz - koronavírus-fertőzött hány embernek adja tovább a fertőzést.

A 1 feletti reprodukciós rátákból rendszerint a járvány terjedésének gyorsulására lehet következtetni.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb számításai szerint az "R" reprodukciós ráta Angliában jelenleg 1 és 1,2 között jár.

Ez a becslés azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 10-12 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést

A SAGE számítási módszertana szerint az 1-1,2 közötti becslési sáv alsó értéke esetén a járvány stagnál, ha viszont a becslési sáv felső értéke helytálló, akkor naponta 4 százalékkal emelkedik a fertőzöttek száma az előző 24 órához viszonyítva.

Címkék: koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése