Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2014. Május 13. 15:53, kedd | Helyi sport
Forrás: Kozserán Beáta

Közel két éve működik Crosstraining Makón

Közel két éve működik Crosstraining Makón

Nem csak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is sportolási lehetőséget biztosít a Crosstraining.Többen csupán alakformálás miatt járnak, de vannak olyanok is, akik már országos, és nemzetközi versenyen is szerepeltek.

Mi a Crosstraining edzéseken az elit fitneszSipos Andrasrendszerét vesszük alapul, és használjuk fel az igazi fittség eléréséhez.

A Crosstraining célja a valódi élet minden kihívására is megfelelő választ adó „funkcionális” fitnesz kialakítása, alapja az intenzív,- rövid- és állandóan változóedzésingerek biztosítása.

A Crosstraining a fitnesz sportja. Olyan teljesítménysport mely ötvöz minden olyan feladatot, gyakorlatot, mely hasznos lehet az egyén számára abban, hogy ne csak egyes feladatokban legyen kiválló, hanem, hogy minden feladatban egységesen jól tudjon teljesíteni az élet bármely területén. Legyen az rövid- vagy hosszútávfutás, sajáttestsúlyos feladatok, gimnasztikai gyakorlatok, súly- vagy erőemlő feladatok.
Arra törekszik, hogy az emberi test mind a tíz mérhető képességét egyszerre fejlessze (állóképesség, kitartás, erő, hajlékonyság, teljesítmény, gyorsaság, koordináció, mozgékonyság, egyensúlyérzék, pontosság).

A cél itt nem a hatalmas izomtömeg elérése, vagy iszonyatos állóképesség elérése, hanem egy olyan fittség, mely minden körülmények közt hasznára válik az embernek a mindennapokban is -
magyarázza a Crosstraining alapelveit Sipos András a makói csoport alapítója.



András, közel két éve alakította ki első kisebb csoportját, ám azóta, már két kollegájával együtt (Szűcs Erika, és Kiss Gergő) 100-120 embernek biztosítanak sportolási lehetőséget; nem csak felnőtteknek , hanem gyerekeknek is.

A csoportokban való dolgozás mellett ugyanakkor mindenkinek a saját képességeihez mérten állítják össze az edzéseket.
A tréningeket többnyire a makói Erdei János Sportcsarnokban végzik, de nem kell meglepődni akkor sem, ha esetleg a Petőfi Park környékén látunk futkározni egy-két izomkolosszust.


A résztvevők közül vannak olyanok, akik csupán az alakformálás, vagy fogyókúra miatt járnak edzésre, de akadnak olyanok is, akik komolyan, teljes elhivatottsággal űzik ezt a sportot. Ők több hazai -, és nemzetközi versenyen is képviselték már városunkat.


Sándor Lilla abszolút elhivatott

Legutóbb például a Hungarian Cross Challenge(HCC) szervezésében május elsején, Székesfehérváron, a CrossMajális keretein belül, többen a makóiak közül is szép eredménnyel gazdagították a makói szervezet „éremgyűjtő kredencét”.

A versenyen több mint száz versenyző mérte össze erejét, akik az ország több pontjáról érkeztek.

Makói eredmények
Szűcs Erika Női RX(pro) II.helyezés!!
Sándor Lilla Női Open III. Hely!
Szalai Károly Férfi Open IV.hely
Babolek Alexandra Női Open IX. Hely
Sipos András Férfi RX XXI. hely

(Open: Kezdő versenyzők, RX: Verseny kategória. )
A cross training versenyidőszak májustól egészen decemberig tart.

A hobbi szintű sportolók heti 2-3 alkalommal, a versenyzők pedig napi két (súlyemelő, - és technikai) edzésen vesznek részt. Egy átlagos edzésen, egy csoportban általában 6-8 ember dolgozik egyszerre, akikkel két szakképzett edző foglalkozik.

Az edzők folyamatosan járják az ország továbbképző központjait, súlyemelő, - és tornász szemináriumokon vesznek részt, hogy Makón és térségében is színvonalas edzéseket tudjanak tartani.

Kiknek ajánlott elkezdeni a Crosstraininget?
- Maga a hobbi szintű crosstraining edzést mindenkinek ajánlom, akinek az egészségi állapota, egy átlagos sportoláshoz alkalmas.- feleli András.

Nem csak felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is van lehetőségük edzeni.
A – Fit kid – gyermekedzéseket játékos formában tartja a szervezet egyik edzője, Szűcs Erika, aki a 10-12 éves gyerekeket oktatja a helyes, és rendszeres sportolásra.


A képen szereplő Szűcs Erika, a legkisebbek edzője, már több nemzetközi versenyen van túl.



Sipos András, a szervezet vezetője kiemelte, hogy a játékos edzéseken a gyerekek saját súllyal dolgoznak, és a fő cél nem az, hogy az ifjoncok lefáradjanak, hanem, hogy az edzés után frissen, és üdén vessék bele magukat a tanulásba.
- Az iskola után nem lefárasztjuk a gyerekeket, hanem megpróbáljuk azt a szellemi munkát, amit az iskolában végeztek, egy kicsit játékosabb edzéssel levezetni, hogy miután az edzésünkről hazaérnek, frissen tudjanak tanulni.
Emellett még javul a mozgáskoordinációjuk, javulnak az ízületeik, és kialakul egy alap izomzatuk is.

Ha kedvet kaptál!

Elérhetőség:
TYR GYM Makó (Erdei János V. Sportcsarnok, Csanád Vezér tér 6-10 emelet)
Tel: 06709412973.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe