Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Január 24. 08:16, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Lehűlhet Európa

Lehűlhet Európa

Lehűléssel fenyegeti Európát egy hatalmas és egyre terebélyesedő édesvízi kitüremkedés a Jeges-tenger felszínén – figyelmeztetnek a szakemberek.

A University College London és a brit Nemzeti Oceanográfiai Központ műholdak segítségével gyűjtött adatokat a Jeges-tenger vízfelszínének emelkedéséről 1995 és 2010 között. Az eredmények szerint a tenger nyugati részének felszíne nagyjából 15 centiméterrel emelkedett 2002 óta.

A terület édesvíztérfogata legalább nyolcezer köbkilométerrel, vagyis a tenger teljes – a jégolvadásból és a környező folyókból származó – édesvíz mennyiségének körülbelül 10 százalékával gyarapodott. A növekedésért valószínűleg azok az erős északi-sarki szelek a felelősek, amelyek a vízfelszín kitüremkedését okozó Beaufort-vízkörzést irányítják.

Ez az óramutató járásával megegyező irányú, lassan kavargó jégből és vízből álló tengeri áramlat Alaszkától északra terül el, és nagyjából tízszer akkora, mint az észak-amerikai Michigan-tó. Az áramlat a tengerfelszíni jég felolvasztásával növeli az édesvíz térfogatát. Egyes kutatók szerint a globális felmelegedés jelentős hatással lehet a Beaufort-vízkörzés ritmusára, amelynek komoly következményei lehetnek a tengeri körforgásra és a tengerszint emelkedésére nézve.

Klímamodellek szerint a tengerfelszíni széljárás a Beaufort-vízkörzés közepén hozta létre a kitüremkedést. Katharine Giles, az UCL Sarkvidéki Megfigyelő és Modellező Központjának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője szerint ha megváltozik a széljárás – amelyre már volt példa az 1980-as évek közepe és az 1990-es évek közepe között –, akkor ez az édesvízi kitüremkedés „kiömölhet” a Jeges-tenger többi részébe, és az Atlanti-óceán északi részébe is.

A Nature Geoscience című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ha nagy mennyiségű édesvíz áramlik az Észak-Atlanti-óceánba, az jelentős hatással lehet az európai időjárási mintákat befolyásoló óceáni áramlatokra. Ezek az áramlatok a trópusi melegebb vizek szállítása révén gondoskodnak arról, hogy a hasonló földrajzi szélességen fekvő területekhez képest az észak-európai térségben enyhe téli hőmérséklet uralkodjon.

A csapat a jövőben a tengerfelszíni jégtakaró és a széljárás közötti kapcsolatot szeretné alaposabb vizsgálat alá vonni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;