Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Szeptember 29. 13:20, hétfő | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor - Fotó: Kozserán Beáta

Letették az alapkövet: hivatalosan is elindult az ivóvízjavító program

Letették az alapkövet: hivatalosan is elindult az ivóvízjavító program

A térség 17 települését érintő, összesen 3,8 milliárd forint értékű ivóvízminőség-javító projekt alapkövét helyezte el a mai napon Buzás Péter, Szegvári Ernőné és a kivitelező képviselője, Miklóssy Ferenc.

Már évek óta probléma Makón és a térségben az ivóvíz helyzete, hiszen az EU-s előírásoknál magasabb az arzénszennyezettség határértéke. A mai napon hivatalosan is elrajtolt Makó és térsége ivóvízminőség-javító Projekt ezen fog változtatni, derült ki az alapkő letételen.

Az esemény Dr. Buzás Péter, Makó polgármestere elmondta, a 3,8 milliárd forintos projekt a városnak egyetlen forintjába sem került, 3,2 milliárdot az EU, míg a fennmaradó összeget a Belügyminisztérium áll. A fejlesztés országos: összesen 270 településen fognak fejleszteni, nagy feladat volt megpályázni a pénzt.

Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere kiemelte: eredetileg Algyőről jött volna a víz, de Makó magára vállalta a feladatot, hogy segítse a kistérséget, 2015 júniusára lesz kész a program.

A kivitelező képviseletében Miklóssy Ferenc, a KEVIÉP Kft. ügyvezetője elmondta: nagy kihívás volt ilyen rövid idő alatt elkészülni a tervekkel, a projekt végeztével pedig arzénmentes lesz majd mindenhol a víz. Hozzátette: nagy lesz a beruházás mértéke, víz tisztításán kívül még korszerűsítés is lesz, 19 kilométernyi azbesztvezetéket cserélnek ki, valamint a hálózat 500 kilométerét átmossák, illetve 50 km új vezeték is kiépül. Mindezek mellett létesülni fog még 5 új víztorony is.

A program keretében vízbázisokat fognak kiépíteni Apátfalván, Királyhegyesen, Földeákon és Nagyéren, Pitvaros északi részén új hidroglóbuszt hoznak létre. A térség településein fejlesztik továbbá a vízellátó rendszereket, tisztítás technológia fog létesülni.

Nagyon fontos kérdés továbbá, hogy a vezetékek cseréje, kiépítése miatt vajon fel fogják-e bontani a csatornázási projekt során nemrégiben megcsinált utakat. Miklóssy Ferenc mindenkit megnyugtatott: még az aszfaltozás előtt megcsinálták azokat a csöveket, a tervek szerint sehol sem bontanak majd, de előfordulhat olyan eset, amikor muszáj lesz.

Az alapkövet Buzás Péter, Szegvári Ernőné és Miklóssy Ferenc helyezte el, a kő alá került kapszulába stílusosan ivóvizet tettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.