Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Március 25. 18:45, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Londoni merénylet - ketten vannak még őrizetben

Londoni merénylet - ketten vannak még őrizetben

A Scotland Yard szombati tájékoztatása szerint ketten vannak még őrizetben azok közül, akiket a szerdai londoni merénylet után őrizetbe vettek.

A szombati, véglegesnek tekinthető adatok szerint ötvenen sérültek meg a támadásban, és a rendőrök által lelőtt 52 éves merénylővel, Khalid Masooddal együtt öten haltak meg.

A Scotland Yard szombaton közölte: a merénylet után összesen tizenegy embert vettek őrizetbe, de közülük hetet további eljárás nélkül szabadon engedtek.

Két birminghami férfi őrizetben van, ellenük a terrorellenes törvény alapján folyik eljárás. Két nőt, akit Manchesterben, illetve Londonban vettek őrizetbe, óvadék ellenében szabadlábra helyeztek, de a vizsgálat az ő esetükben is folytatódik.

A szombati rendőrségi tájékoztatás szerint a nyomozók eddig 21 helyszínen tartottak házkutatást, 2700 különböző tárgyat foglaltak le, és nagymennyiségű számítógépes adatot is begyűjtöttek.

A Scotland Yard vizsgálja azokat a jelentéseket is, amelyek szerint Masood két perccel a támadás előtt kódolt üzenetet küldött valakinek a WhatsApp üzenő alkalmazáson.

A rendőrségi vizsgálat jelenleg annak kiderítésére összpontosul, hogy Masood - aki Adrian Russell néven született a délkelet-angliai Dartford városában, de használta az Adrian Russell Ajao, illetve az Adrian Elms személyazonosságokat is, mielőtt felvette a Khalid Masood nevet - teljesen egyedül cselekedett-e terrorista propaganda hatására, vagy kapott-e külső segítséget, esetleg utasítást valakitől, vagy valamely szervezettől.



Szaúd-Arábia londoni nagykövetsége szombaton megerősítette azokat a brit sajtóértesüléseket, hogy Masood 2005 és 2009 között angol nyelvtanfolyamokat tartott Szaúd-Arábiában.

A The Sun című konzervatív brit tömeglap megszerezte és pénteken ismertette Masood szakmai önéletrajzát, amelyben az áll, hogy a merénylő korábban képesítést szerzett angol nyelv tanítására külföldiek számára, és volt gazdasági végzettsége is. Khalid Masood a szakmai önéletrajz szerint 2005-től évekig Szaúd-Arábiában tartózkodott, ahol a helyi polgári repülésügyi hatóság munkatársainak tartott tanfolyamokat.

A Scotland Yard eddigi vizsgálatai szerint Masood az elmúlt évtizedekben erőszakos bűncselekmények, köztük súlyos testi sértés, támadófegyverek birtoklása és a közrend elleni kihágások miatt többször állt bíróság előtt - először 1983-ban, utoljára 2003-ban -, de terrorizmus vádjával soha nem vonták felelősségre.

Az ötven sérült közül szombaton még tizenöten voltak kórházban.

A legutóbbi halálos áldozat, a 75 éves Leslie Rhodes csütörtök éjjel hunyt el a londoni King's College egyetemi kórházban. A két másik civil áldozat egy kétgyermekes, 43 esztendős brit nő, Aysha Frade, illetve egy amerikai turista, Kurt Cochran.

Az áldozatok között van egy rendőr is, a 48 éves Keith Palmer, akit a támadó a parlament kapujánál megkéselt. Masoodot ezután lőtte le a parlamentnél járőröző fegyveres rendőri osztag.

A rendőr meggyilkolása előtt Khalid Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a Westminster híd zsúfolt járdáján, amelyen 250 méter hosszan végiggázolt.

Theresa May brit miniszterelnök az alsóházi képviselőket tájékoztatva a héten elmondta: a Westminster hídon elkövetett gázolásos merénylet kórházi ápolásra szoruló külföldi sérültjei között három francia gyermek, valamint két román, négy dél-koreai, két görög és egy-egy német, lengyel, ír, kínai, olasz és amerikai állampolgár van. Egy fiatal román nő a hídról a Temzébe esett, ahonnan súlyos sérülésekkel mentették ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése