Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Június 23. 21:47, hétfő | Helyi
Forrás: infomako.hu/ MTI

Magyar Úszás Napja - Nébih: nincs összefüggés a halpusztulás és az úszók megbetegedése között

Magyar Úszás Napja - Nébih: nincs összefüggés a halpusztulás és az úszók megbetegedése között

Nincs összefüggés a balatoni gardapusztulás és a Magyar Úszás Napja alkalmából rendezett balatoni verseny indulóit érintő megbetegedés között - tájékoztatta a Nébih hétfőn az MTI-t.

Képünk illusztráció.

A tájékoztatás szerint a tömeges gardapusztulás oka összetett: a Nébih laboratóriumai több - önmagukban elhullást nem eredményező - kórokozó jelenlétét is kimutatták, köztük paraziták és vírusok jelenlétét is.

Hangsúlyozzák, hogy ezek a kórokozók kizárólag halakra veszélyesek, embereket nem betegítenek meg.

A vizsgálatok szerint a elhullásban a környezeti tényezők is szerepet játszottak, az elmúlt időszak szélsőséges időjárása, a gyorsan váltakozó hűvös, esős, szeles napok, és az azt követő hirtelen felmelegedés a nagy hőingadozás megviselte a halak szervezetét.

A tetemek összegyűjtéséről és elszállításáról a halgazdálkodásra jogosult Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. folyamatosan gondoskodik. Jelzésük alapján az elhullás befejeződött, mert friss haltetemeket már nem találtak - közölte a Nébih.
Korábban többen megbetegedtek azt követően, hogy szombaton részt vettek a Magyar Úszás Napja elnevezésű rendezvényen Balatonfüreden, az olimpiai bajnok Risztov Évát és a verseny férfi győztesét, Gyurta Gergelyt is kórházba kellett vinni.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) ugyanakkor jelezte, hogy az Európai Úszó Szövetség (LEN) előírásainak, továbbá a sportág hazai szabályainak megfelelően az esemény megrendezése előtt kétszer - egy héttel a rajt előtt, valamint a verseny előtti időszakban - megvizsgáltatta a víz minőségét.
"A Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerves Kémiai, Toxikológiai és Laboratóriumi osztálya (korábban ÁNTSZ) által írásban megküldött mindkét vizsgálati eredmény szerint a víz minősége teljes mértékben alkalmas volt a verseny lebonyolítására" - áll a MÚSZ korábbi közleményében.


Korábban:

Magyar Úszás Napja - Risztov Évát a debreceni Kenézy kórházban ápolják

Lénárt Beáta tájékoztatása szerint Risztov Évát a vasárnap éjszakai ügyeletben vették fel a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Infektológiai Intézetébe, feltehetően vírusos eredetű heveny gyomor-bélhuruttal.
A kórokozó azonosítása jelenleg folyamatban van, amelyet rövid időn belül a járványügyi vizsgálat fog tisztázni. Állapota jelenleg stabil, néhány napon belül elhagyhatja a kórházat - tette hozzá a szóvivő.
Szombaton Balatonfüreden, a Magyar Úszás Napján többen fertőzést kaptak a tóban úszók közül. Bóka István polgármester közölte: a Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerves Kémiai, Toxikológiai és Laboratóriumi osztálya jelenleg vizsgálja az ügyet, és 24-48 órán belül ígért eredményt.
A polgármester hozzátette, más balatoni strandról eddig nem érkezett fertőzésről szóló bejelentés, így lokális jelenségről van szó.

http://www.infomako.hu/hir_olvas/permalink:magyar-uszas-napja-fertozesek-a-rendezvenyen-a-musz-megvizsgaltatta-a-viz-minoseget-2014-06-23-101019/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:10, kedd | Bulvár

Böde Dániel folytatja pályafutását

Meghosszabbította szerződését Böde Dániel, a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC támadója, aki így a 19. élvonalbeli szezonjára készülhet a nyáron.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:08, kedd | Sport

Nyolcvan nap a rajtig, 180-190 tagú lehet a magyar csapat

Nyolcvan nap múlva kerül sor a párizsi olimpia megnyitó ünnepségére, az eseményen pedig az előzetes számítások szerint 180-190 magyar sportoló vehet részt.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét