Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Július 29. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor

Makó névrokonai

Makó névrokonai

Ha valakinek megemlítik Makó nevét, számos dologra asszociálhat, sok mindenről híres városunk, azonban vannak a városnak névrokonai: egy cápafaj, helyek, személyek, sőt egy kis országban még egy táncnak is ez a neve.

Tonga egy aprócska állam a Csendes-óceánban, mindössze 100 ezer lakossal, összesen 176 szigeten terül el, ezek közül 52 lakott. Hogy mi köze ennek Makóhoz? A helyieknek van egy hagyományos táncuk, amit főleg fiatal férfiak adnak elő. A tánc gyors ritmusú, dobokkal és bádoghordókkal kísérik, a résztvevők pedig hatalmas beleéléssel használják egész testüket az előadás során. A táncnak Mako a neve.

A név egyébként is elterjedt az óceániai szigetvilágban: maori nyelven ugyanis a "mako" szó cápát vagy cápafogat jelent. A porcoshalak között két idevágó faj is van: a Röviduszonyú makócápa és a hosszúuszonyú makócápa. Ezek a cápák sokfelé előfordulnak, elterjedtek az Atlanti- és a Csendes-óceánban, valamint az Északi- és a Földközi-tengerben is.

A makócápák egyébként inspiráltak egy autót is, igaz tömeggyártásra sosem kerül a General Motors által tervezett Mako Shark. A jármű hiába volt gyönyörű, csak koncepció autó maradt, pedig működőképes példányokat is készítettek belőle.

Persze Mako néven vannak más dolgok is: mako-nak hívnak például Egyiptomban egy gyapotfajtát, van Mako-nevű buvárfelszerelés, sőt a Python programozási nyelv egyik internetes modulját is így hívják.

De mi van akkor, ha valaki Makóra akar menni nyaralni? A magyar város mellett még két hely van, ami ezt a nevet viseli: Etiópiában egy kisvárost hívnak Makonak, míg a kínai Makungot japánulMakō-nak nevezik. A területen egyébként sokáig állomásoztak a japán haditengerészet és légierő csapatai, a második világháború alatt többek között innen támadták meg az amerikaiak Pearl Harbor-i támaszpontját.

Létezik még egy Mako-sziget is, azonban ez csak egy kitalált hely: a Mako Mermaids (Makoi hableányok) című ausztrál televíziós sorozatban szerepel ez a hely és van jelen a műsor címében. A sorozatot Magyarországon a Disney Channel vetíti.

A Mako név nem túl gyakori, de van pár említésre méltó híresség, aki viseli: az egyik leghíresebb japán színész, Mako Iwamatsu (nevét általában csak úgy jelenítették meg, hogy Mako). Számos nagy költségvetésű, hollywoodi filmben is szerepelt 2006-os haláláig, mint a Conan, a barbár, a Hét év Tibetben vagy a Pearl Harbor.

A japán uralkodói házban megtalálhatjuk Akisinói Makó hercegnőt, valamint egy híres amerikai hacker, Benjamin Mako Hill is ezt a nevet viseli.

Címkék: kultúra, makó, nevek, város

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt