Városlista
2021. január 21, csütörtök - Ágnes

Hírek

2014. December 03. 13:10, szerda | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor

Makóra jön az Omega

Makóra jön az Omega

Nagyszabású és látványos koncerttel várja az érdeklődőket Makón minden idők egyik legjobb és legismertebb magyar rockegyüttese. - tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón, ahol részt vett a zenekar énekese, Kóbor János is.

- Az Omega most megint úgy játszik, mint a kezdetek kezdetén, kis helyeken, templomban. - tudtuk meg az együttes producerétől, Trunkos Andrástól.

Ez nem jelenti azt, hogy az Omega feladja a stadionos nagykoncerteket, szeretnének egy kicsit hozzájárulni a hithez és a valláshoz, szívesen csinálják ezt. Makón egy kimondottan templomokhoz illő, külön erre az alkalomra készülő műsorral várják az érdeklődőket. Az Omega Oratóriumban azonban hamisítatlan rockzene fog szólni, tudtuk meg Kóbor Jánostól.

- Pont egy éve, a Szegedi Dómban történt a bemutató, akkor mi se nagyon tudtuk, hogy mennyire szabad egy templomban ilyet játszani, lesz-e folytatása ennek. - mondta az együttes énekese, frontembere. - Nagy örömmel mondhatjuk, hogy nagyon sok ilyen koncerten vagyunk túl nemcsak itt, hanem külföldön is. Jövő évben 10 németországi templom van a tervekben, ahová biztosan megyünk, de Lengyelországban, Svédországban és a Benelux-országokban is lesz fellépésünk. Úgy érzem, ezzel sikerült valami olyat találni, ami stimmel a mi korunkhoz is, valamint az Omega életműnek sok olyan dala volt, ami ilyen körülmények között sokkal jobban illik, mint egy sportcsarnokban vagy egy stadionban.

Kóbor János elmondta, amikor először összerakták az Oratórium repertoárját, megnézték szövegében, hangvételében melyik dalok sugallnak templomiasságot, de vannak olyan számok is, amelyek nélkül nincs Omega-koncert, például a Gyöngyhajú lány.

- Az volt az alapvető kérésem, amikor belefogtunk a hangszerelésbe, hogy az alap rockhangszerek ott legyenek, nincs unplugged, nincs akusztikus kiszerelés. A templom adta lehetőségek, nagy orgona, nagy kórus, szimfonikus zene is belekerült. Mindent beleadtunk, ami a zenében a mi életünk során benne volt. - tudtuk meg Kóbor Jánostól, aki hozzátette minden korosztályt szívesen várnak, a templomi koncerteken pedig átlagban fiatalabbak jönnek, mint a nagykoncertekre.

Makó város polgármestere, Farkas Éva elmondta, nagy öröm számára, hogy a református egyházzal együtt tarthatják meg ezt a programot.

- Az adventi ünnepkörben fontos volt nekünk, hogy együttműködjünk, mind a református, mind a katolikus egyházzal, mind az állami és civil szervezetekkel közösen bonyolíthatjuk le az adventi ünnepkört.

A polgármesterasszony kiemelte: személyes érintettsége is van az Omega együttessel.

- Az oratórium műfaja számomra olyan, mint az angyalok összeesküvése, de nem emberek ellen, hanem értünk emberekért, hogy a legfőbb jót, a legfőbb szépséget mi is megtapasztalhassuk. A másik személyes érintettség pedig hogy a Gyöngyhajú lány című dal egyik kedvencünk volt 25 évvel ezelőtt, a férjem pedig szerenádban előadta nekem, nagyon megható érzés.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 20. 18:03, szerda | Belföld

Idén 4 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság

A magyar gazdaság 4 százalékkal bővülhet az idén a tavalyi, várhatóan 6 százalékos csökkenés után, de sok a bizonytalanság az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint.

2021. Január 20. 17:06, szerda | Külföld

Nyárig a szlovén lakosság 70 százalékát beoltanák

A kedvező járványügyi helyzet miatt enyhíthetnek a korlátozásokon Szlovéniában, például újraindulna a tanítás, Janez Jansa miniszterelnök bejelentése szerint pedig a nyár elejéig a lakosság 70 százalékát is beoltanák.

2021. Január 20. 16:01, szerda | Belföld

Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét

Három hét múlva, február 12-től kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

2021. Január 20. 15:01, szerda | Külföld

Hamarosan négyfajta oltás közül választhatnak a szerbiai állampolgárok

Néhány héten belül várhatóan az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vakcináját is bejegyzik Szerbiában, így már négyfajta oltóanyag közül választhatnak azok, akik önként beoltatnák magukat