Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Május 04. 08:29, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Másfél év szünet után újra bikaviadalt rendeztek Madridban

Másfél év szünet után újra bikaviadalt rendeztek Madridban

Másfél év szünet után újra bikaviadalt rendeztek Madridban a hétvégén, a koronavírus-járvány miatt rendkívüli egészségügyi óvintézkedések bevezetése mellett.

A főváros mintegy 24 ezer fő befogadására alkalmas Las Ventas nevű arénájába hatezren léphettek be, kötelezően maszkban. A nézőket üres székek és sorok választották el egymástól, legfeljebb hatan ülhettek együtt azok, akik egy társaságként érkeztek az eseményre. A büfék ezúttal zárva maradtak.

A viadalon híres torreádorok, például Enrique Ponce vagy az El Juli becenevet viselő Julián López küzdöttek meg a bikákkal, a közönség soraiban pedig ott volt a spanyol király legidősebb nővére, Elena is, két gyerekével.

A rendezvényt nem véletlenül tartották május másodikán, ugyanis ekkor ünneplik a madridi tartomány napját, amellyel a francia megszállás elleni spanyol függetlenségi háborút elindító, 212 évvel ezelőtti felkelésre emlékeznek. Ilyenkor hagyományosan ünnepi bikaviadalokat is rendeznek a tartomány különböző arénáiban.

A járvány miatt másfél éve tartó kényszerszünet nehéz helyzetbe hozta azokat, akik a bikaviadalok megrendezéséből élnek, ezért a madridi esemény bevételét jótékony célra fordítják a szervezők. A viadal ideje alatt az arénában további adományokat gyűjtöttek a rászorulók megsegítésére.

A koronavírus megjelenése előtt Spanyolországban évente csaknem kétezer bikaviadalt tartottak több millió néző érdeklődése mellett. Az ágazat mintegy 200 ezer embernek adott munkát és a spanyol gazdaságra gyakorolt hatása több milliárd euró volt.

A bikaviadalok a nemzeti kulturális örökség részének számítanak, de évek óta feszült vita zajlik az esemény megítéléséről, a járványt megelőzően rendszeresek voltak az állatvédelmi tüntetések.

A vasárnapi madridi viadal idején is felvonult az arénánál a PACMA állatvédő szervezet néhány békés tiltakozója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése