Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Április 02. 16:19, szerda | Helyi
Forrás: Fábián Barbara, sajtóreferens

Mediterrán varázslattal nyit a Szegedi Szabadtéri

Mediterrán varázslattal nyit a Szegedi Szabadtéri

Soha nem látott körülmények közt rendezik meg idén a fesztivált.

Igazi fesztivál-előadással indítja 2014-es évadát a Szegedi Szabadtéri Játékok: a Zorba, a görög táncműben a Győri Balett társulata, a Szeged Táncegyüttes néptáncosai, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház énekkara is szerepet kapott. A produkció különleges, 3D vetítéstechnikával kerül színre.

Hamisítatlan görög környezetben várta az újságírókat ma a Szegedi Szabadtéri Játékok a fesztivál idei nyitóelőadása, a Zorba, a görög című táncmű sajtótájékoztatójára. A Taverna Dionysos Étteremben élhették át azt a mediterrán, pörgős hangulatot a média képviselői, mely a várva várt produkciót is jellemzi majd. Az étterem görög reggelivel várta, Pátkai Balázs és Artem Pozdeev, a Győri Balett táncművészei pedig lobbanékony sirtaki-val köszöntötték a résztvevőket.Július 4-én és 5-én láthatják a nézők a darabot, a Kossuth-díjas Harangozó Gyula, a Szabadtéri művészeti igazgatója rendezésében és koreográfiájával. Nikos Kazantzakis irodalmi művére Mikis Theodorakis írt zenét, melyet az 1964-es, három Oscar-díjjal jutalmazott film tett világhírűvé. Szinte nincs olyan ember, akinek ne csengnének a fülében a Zorba felejthetetlen dallamai. És ki ne emlékezne Anthony Quinn szédítő sirtaki-jára és arra a legyűrhetetlen életörömre, mellyel minden nehézségen felülkerekedett. Idén a Szegedi Szabadtérin is átélhetjük ezt a mediterrán varázslatot.

Harangozó Gyula kiemelte: a Zorba igazi fesztivál-előadás lesz, hiszen amellett, hogy a Győri Balett társulatával állítja színpadra, szerepet kap benne a Szeged Táncegyüttes is. Külön érdekesség, hogy a koreográfus-rendező eddig még sosem dolgozott néptáncosokkal. Emellett, köszönhetően Gyüdi Sándor főigazgató úr együttműködési szándékának, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház énekkara is szerepel majd az előadásban. Sőt, szólót ad elő kiváló operaénekesünk, Szolnoki Apollónia és élő buzuki-zene is segít a mediterrán varázslat megteremtésében, ezt Andreas Lehoudis-tól hallhatják majd a nézők.

Az előadás egyik legnagyobb érdekessége, hogy lenyűgöző, Szegeden eddig még nem látott látvány fogadja majd a közönséget. Dmitrij Simkin díszlettervező bonyolult, geometrikus, már-már kubista teret képzelt el, melyet egyrészt többlépcsős szerkezete tesz izgalmassá, másrészt a speciális, 3D vetítéstechnika, mely amellett, hogy jelenetfestő funkcióval bír, egészen elképesztő vizuális effektekre is képes.

A látvány és a technika tekintetében nemcsak ez lesz az egyetlen különlegesség idén nyáron. Soha nem látott körülmények közt zajlik a 2014-es évad. A nézőtér 180 fokban elfordul és a fesztivál teljesen új, jóval többet tudó, úgynevezett gyűrűs forgóval rendelkező színpadot kap. A változásra a dóm rekonstrukciója miatt kerül sor. A Szabadtéri történetének legnagyobb színpadtechnikai fejlesztése valósul meg, mely a színpad mellett érinti a műszaki és művészeti kiszolgáló egységet is. A közönség kíváncsi az új helyzetre, ez már a Zorba jegyeladásán is látszik. Van olyan látogató, aki kifejezetten a megváltozott helyzetre kíváncsi, és ezért döntött a jegyvásárlás mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.