Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Október 23. 11:35, csütörtök | Helyi
Forrás: Lajos László Viktor Fotó: Kozserán Beáta

Megalakult az új makói képviselőtestület

Megalakult az új makói képviselőtestület

Ünnepi, alakuló ülést rendeztek ma a Városházán, amelynek keretében letették a képviselőtestület tagjai és a polgármester a hivatali esküt, valamint Farkas Éva Erzsébet kihirdette polgármesteri programját.

Petrik Orbánné, a Makó és térsége választási bizottság elnöke kezdte meg az ünnepi, alakuló ülést, amelynek keretében kiosztották a képviselői mandátumokat, kihirdették az önkormányzati választások hivatalos eredményét és letették az esküt a képviselők és a polgármester. Az eseményen részt Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter, a körzet országgyűlési képviselője.

A választási bizottság elnöke elmondta, október 15-től jogerős a választások eredménye, ketten pedig lemondtak kompenzációs listás helyükről: Dr. Buzás Péter helyén Dr. Török Miklós (PSZM-MSZP-DK), míg Dr. Kiss Attila helyén Zeitler Ádám (Jobbik) fog részt venni a városi képviselőtestület munkájában.

A testület tagjai és az új polgármester, Farkas Éva Erzsébet letették a hivatali esküjüket, amellyel kezdetét vette öt éves munkájuk a 2014-19-es időszakban.
Farkas Éva beszédében kihirdette kibővített programját, a Makói Gazdaságfejlesztési Programot.



- A város felelős azért, hogy segítse a munkát adó vállalkozókat és ezzel biztonságot teremtsen a makói családoknak, hogy biztos megélhetésre alapíthassák családjuk életét és mindennapjait. – mondta beszédében a polgármester-asszony.

A program során új munkahelyeket fognak teremteni, elindítják a munkahelyvédelmi akciótervet, elsőbbséget fognak adni a makói vállalkozásoknak, szolgáltatóknak, támogatják a piac modernizálást, az ipari park bővítését, adókedvezménnyel pedig a logisztikai és értékteremtő beruházásokat. A tervek között van a makói hagyma és hosszúgyökér-program felkarolása, agrárcentrum létrehozása, valamint külön figyelmet fognak szentelni a közmunka-programnak is.



A polgármester elmondása szerint külön figyelmet fognak szentelni a pályakezdők munkalehetőségeire, a fiatalok itt tartására és visszahozására:

- Makó biztos jövőt, otthont és megélhetést, komoly és kiszámítható perspektívát akar nyújtani minden makói fiatalnak. Elindítjuk a ’Makó számít rád’ programot, amely a makói fiatalokat segíti majd, akik tehetségesek és szorgalmasak, de anyagi lehetőségeik nem engedik meg a felsőoktatási intézményekben való továbbtanulást. 2016-tól iskoláztatási támogatást vezetünk be, fiataloknak és pályakezdőknek új lakás pályázatot indítunk.

A makói sportlétesítményeket felújítják majd (Makó kártyával 50%-kal olcsóbb lesz a belépő), valamint ingyenesen használhatják a makói sportegyesületek a Városi Sportcsarnokot. Farkas Éva kiemelte az időseket is, karácsonyi étkezési utalvánnyal, napközbeni, kedvezményes ellátással, nyugdíjas klubok támogatásával, gondozói hálózat kialakításával, valamint a kulturális programok ingyenes látogathatóságával fognak kedvezni a szépkorúaknak.



- Megépítjük a Makót elkerülő utat, oktatási intézményeinket felújítjuk, a megkezdett beruházásokat folytatjuk. Megépítjük a Makovecz-könyvtárat, roma kulturális központot építünk, valamint roma tehetséggondozó programot hozunk létre.

A polgármester kiemelte, elindítják a posztos rendőrprogramot, folytatják a térfigyelő kamerák felszerelését, megerősítik a közterület felügyeletet, a mezőőrséget és a rendőrséget is, magasabb szintű lesz az egészségügyi ellátás, valamint kiterjesztik majd az Egészséges Makóért programot. Bővíteni fogják a fürdőt, megépül majd a Makovecz-uszoda is.



- A polgármesteri program, a makóiak programja, együttműködve minden makóival, országgyűlési képviselőnkkel, települési képviselőinkkel, a térség településeivel, olyan önkormányzatot kívánunk városunkban, amely a makóiaknak adni tud és támogatni képes a polgárait. Olyan önkormányzatot szeretnénk, amely a makóiak igényeiből indul ki és biztosítja a feltételeket a polgárok mindennapi boldogulásához.



Az ünnepi ülés után a testület együtt jelent meg az ünnepélyes zászlófelvonáson.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek