Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Április 21. 06:46, kedd | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Meghaladta a 20 ezret a koronavírus miatt elhunytak száma Franciaországban

Meghaladta a 20 ezret a koronavírus miatt elhunytak száma Franciaországban

Franciaországban az elmúlt 24 órában 547-tel 20 265-re emelkedett a koronavírus-járvány kórházakból, idősotthonokból és más szociális intézményekből jelentett halálos áldozatainak a száma az előző napi 395 után,

de folytatódott a kórházban ápoltak számának csökkenése - közölte hétfő este a francia egészségügyi tárca járványügyi felelőse.

Jérome Salomon azt mondta: "ma este hazánk átlépte a jelképes és különösen fájdalmas (20 ezres) küszöböt".

"A Covid-19 betegség már messze többeket ölt meg, mint bármelyik influenzajárvány, és még a 2003 nyári kánikulánál is többet", amikor is egy hónap alatt 15 ezren haltak meg.

Kórházban 444-en hunytak el a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a vasárnapi 227 után, és ezzel 12 513-ra emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből - ahol a járvány kezdete óta 7752-an vesztették életüket - 103 új halálesetet jelentettek az előző napi 168 után.

Ez utóbbi intézményekben hétfőtől szigorú biztonsági intézkedések mellett ismét engedélyezett a látogatás, annak ellenére, hogy az idősotthonok 45 százalékában megjelent a fertőzés. A látogatók a társadalmi távolságtartást betartva, kizárólag láthatják hozzátartozóikat, a legtöbb esetben a szabadban, egy ablak mögül.

Az aggasztó adatok ellenére a szakemberek azt javasolták a hatóságnak, hogy engedélyezzék a családi kapcsolatok fenntartását az idősotthonok lakóinak, akik közül többen depresszióban szenvednek a hozzátartozóik hiánya miatt.

A járványügyi illetékes kiemelte, hogy 12. napja csökken a súlyos betegek száma az intenzív osztályokon, ahol jelenleg 5863-an fekszenek, de a szám még mindig magasabb, mint a járvány kezdete előtt rendelkezésre álló ötezer intenzív ágy.

"Biztosan csökken az intenzív kezelések iránti igény, de a csökkenés még nagyon lassú" - mondta Jérome Salomon. Hétfőn 61-gyel kevesebb súlyos beteg volt, mint az előző nap.

Kórházban hétfő este 30 584 fertőzöttet kezeltek, ami 26-tal kevesebb, mint az előző nap. A kórházakban hatodik napja csökken a betegek száma.

"A leterheltség még nem kielégítően csökken, ezért továbbra is óvatosnak kell maradnunk" - hangsúlyozta a járványügyi igazgató.

Az elmúlt 24 órában 831-en hagyhatták el a kórházakat, és ezzel március 1. óta a kórházakból gyógyultan távozók száma 37 403-ra emelkedett.

A március 17-én életbe lépett kijárási korlátozások hatékonyságát illetően Jérome Salomon azt mondta: a különböző intézkedések előtt egy vírushordozó egy hét alatt három embert fertőzött meg, ez a szám mostanra egy alá csökkent.

Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter közben bejelentette, hogy 9,6 millió részleges vagy teljes kényszerszabadságon lévő munkavállaló - a magánszektorban dolgozók fele - igényelt munkanélküli segélyt, és arra kérte a vállalkozásokat, hogy ha tehetik, minél előbb indítsák be a termelést.

A nyolc hétre tetvezett karantén a kormányzat becslése szerint 120 milliárd eurós veszteséget jelent a francia gazdaságnak, és ebben az időszakban 32 százalékkal csökkenhet az ország GDP-je. A teljes évre 8 százalékos visszaesésre számít a gazdasági tárca.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése