Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Június 16. 17:00, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti, pixabay

Meghaladta a 30 milliót azok száma, akik mindkét dózist megkapták Nagy-Britanniában

Meghaladta a 30 milliót azok száma, akik mindkét dózist megkapták Nagy-Britanniában

Meghaladta a 30 milliót a koronavírus elleni oltásokból beadott második dózisok száma Nagy-Britanniában. Az eddig beadott első és második oltási adagok együttes száma átlépte a 72 milliót.

A brit egészségügyi minisztérium kedd este közzétett részletes adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta az első oltási adagból eddig 41 831 056-an részesültek.

Közülük 30 209 707-en a második dózist is megkapták, vagyis eddig összesen 72 040 763 adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból.

A brit kormány a koronavírus először Indiában azonosított delta variánsának terjedése miatt az oltási kampány jelentős gyorsításáról döntött a héten.

Boris Johnson miniszterelnök bejelentette: a kormány az eddigi menetrendben szereplő július 31-ről július 19-re hozta előre azt a határidőt, ameddig a teljes brit felnőtt lakosságnak - hozzávetőleg 52,7 millió embernek - meg kell kapnia a koronavírus elleni oltás első dózisát.

Ugyaneddig az időpontig mindkét oltási adagot be kell adni a felnőttek kétharmadának, ezen belül az 50 évesnél idősebbek, a fokozottan veszélyeztetettek, az egészségügyi és szociális ellátás első vonalában dolgozók mindegyikének, és azoknak a 40 éven felülieknek is, akik május közepéig megkapták az első dózist.

Az egészségügyi minisztérium kedd esti beszámolója szerint az elmúlt 24 órában tízen, a kedden zárult egy hétben 63-an haltak meg a koronavírus-fertőződés okozta Covid-19 betegségben országszerte.

A heti halálozási szám 12,5 százalékkal alacsonyabb az előző, múlt kedden zárult egy hétben bejelentett halálesetekénél.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány januári tetőzésének idején volt olyan időszak, amikor egy nap alatt több mint 1800-an haltak meg a Covid-19 betegség szövődményeiben.



A kidolgozott részletes nyitási menetrend eredetileg június 21-re, vagyis jövő hétfőre irányozta elő a koronavírus-járvány megfékezését célzó, még érvényben lévő utolsó korlátozások feloldását, abban az esetben, ha az ehhez kidolgozott járványügyi feltételrendszer maradéktalanul teljesül.

Boris Johnson azonban hétfő esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a delta vírusvariáns terjedése miatt négy héttel, július 19-re halasztották az utolsó, negyedik nyitási lépést.

A halasztás elsődleges célja az, hogy az oltási kampány üteme továbbra is a vírus terjedésének üteme előtt járjon.

Johnson közölte: a járványadatok alapján bízik abban, hogy július 19-nél tovább már nem kell halasztani az utolsó korlátozások felszámolását.

Az előző három időpontban maradéktalanul és határidőre teljesültek az azokra a napokra kitűzött korlátozásenyhítési célok.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti beszámolója szerint az elmúlt egy napban 7673, az utóbbi egy hétben 53 701 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki országszerte.

A heti adat 38,8 százalékkal magasabb a múlt kedden zárult egyheti időszakban szűrővizsgálattal azonosított új fertőződések számánál.

A múlt héten előfordult 60 százaléknál magasabb fertőzésszám-növekedés is mozgó heti összesítésben számolva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése