Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Január 25. 06:46, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Megvannak az Oscar-jelölések

Megvannak az Oscar-jelölések

A némafilmes lesz a 84. Oscar-gála abszolút favoritja, miután 10 jelölést kapott a ma délután tartott bejelentésen.

Számos meglepetés is található a jelöltek között: A hatalom árnyékában című George Clooney-film mindössze a forgatókönyv kategóriában jelölt. Clooneyt színészként jelölték az Utódok című filmért. Martin Scosese kapta a legtöbb jelölést.

A The Artist – A némafilmes a fő esélyese a 84. Oscar-díj átadónak. A francia alkotás Hollywood némafilmkorát idézi meg kellő nosztalgiával, s ez elegendőnek tűnik az Amerikai Filmakadémia számára, hogy a legfontosabb díjakat ennek az alkotásnak ítélje. Lesz azért izgulnivaló néhány kategóriában, de egyelőre kiszámíthatónak tűnik az idei Oscar-gála. (A jelölések teljes listája itt olvasható.)

A legjobb film kategóriában jelölték az Utódok, Martin Scorsese A leleményes Hugo, Steven Spielberg Hadak útján című filmjét is. Az Utódokat összesen öt díjra jelölték, köztük a legjobb film és rendezés Oscarjára is. Négy jelölést kapott A segítség, amely esélyes a legjobb film díjára is. Meglepetésre Woody Allen a legjobb film és rendező kategóriában is esélyes az összesen négy díjra jelölt Éjfélkor Párizsban című filmjével.

A legtöbb díjat, szám szerint 11-et Martin Scorsese, A leleményes Hugo című filmje kapta, amely a legjobb film kategóriában érdekelt, emellett a legtöbb technikai kategóriában, valamint a jelmezre és sminkre is jelölt, innen a sok nominációja. Hat jelölést kapott a Pénzcsináló, amely a legjobb film mellett Brad Pitt révén a színészek között is jelölt. Hasonlóan hat jelölést kapott Steven Spielberg háborús mozija, a Hadak útján, bár a legjobb film mellett ez az alkotás csak az operatőri munkáért verseng a rangosabb díjakért. Az élet fája ugyan csak három jelöléssel gazdagodott, de azt a legfontosabb kategóriákban: a legjobb, a legjobb rendezés (Terrence Malick) és a legjobb operatőr (Emmanuel Lubezki) díjat is megnyerheti a cannes-i nyertes. Meglepetésre befért a kilenc legjobb film közé a Rém hangosan és irtó közel is. A Tom Hanks és Sandra Bullock főszereplésével készült moziért Max von Sydowt is jelölték a mellékszínészek között.

Hatalmas meglepetésre A tetovált lány kivarrt főszereplőjét, Rooney Marát jelölték a legjobb színésznő díjára. A film összesen öt jelölése közül fontos még az operatőr és a vágás, mellettük technikai kategóriák jutottak Fincher korhatáros filmjének. Kérdés, hogy a színésznő kategóriában ki nyer: ahogy korábban jeleztük Glenn Close-nak Albert Nobbs című filmje férfi címszerepéért járna a díj. A színésznőt jelölték is Oscarra, az ilyen szerepeket az Amerikai Filmakadémia szereti díjazni, valamint a többszörösen jelölt színésznőnek afféle életmű elismerésképp keresve sem lehet jobb alkalmat találni díjazására. Meryl Streepet is jelölték A Vasladyért (összesen két jelölés, emellett még a smink kategóriában), de Margaret Thatcher eljátszása már a 17.(!) Oscar-jelölése a színésznőnek, aki már kétszer nyert is. Igaz, utoljára 13 jelöléssel ezelőtt 1984-ben a Sophie választásáért, így alkalma nyílhatna megközelíteni az utolérhetetlen Katherine Hepburnt, aki egyedülálló módon négyszer nyert pályafutása során.

A külföldi film kategóriában Agnieszka Holland In Darkness című mozija is jelölt (részletes írásunk a lengyel filmről itt), de a fő esélyes az iráni Nader és Simin – Egy elválás története című mozi. A film forgatókönyvíró-rendezőjét, Asghar Farhadit emellett egyedülálló módon a forgatókönyv kategóriában is jelölték – hatalmas siker, az iráni filmgyártás számára, némi politikai üzenettel. A külföldi filmek között még izraeli, kanadai, belga alkotások találhatók, s mindez előrevetíti a Nader és Simin végső győzelmét.

A legjobb animációs film kategóriában Oscarra jelölték a Kecskeméti Animációs Stúdióban készült, Chico és Rita című mesét. Ez remek magyar sikert is jelent egyúttal, főleg azután, hogy a Chico és Rita már az Európa Filmdíjat is megnyerte decemberben. Mellette a Csizmás, a kandúr, a Rango, a Kung Fu Panda 2 című hollywoodi rajzfilmek versenyeznek az arany szobrocskáért, valamint jelölt A rabbi macskája is, amely Annecy-ban diadalmaskodott, az Európa Filmdíjról viszont a Chico miatt lemaradt.

A csalódottak táborába került a Suszter, szabó, baka, kém, amely ugyan kapott jelölést a remek Gary Oldman révén a legjobb színészek között, de összesen három nominációja elmarad a várttól. Madonna filmjét mutatóban jelölték a jelmezek között, a Harry Potter és a Halál ereklyéi pedig három nominációt kapott a vizuális effektekért, a sminkért, valamint a látványtervezésért. A függetlenek közül jelölést kapott gazdasági válság első óráiról szóló A krízispont (legjobb forgatókönyv), Nick Nolte-t pedig a legjobb színész kategóriában terjesztették fel a Warrior című filmért. Érdekesség, hogy a legjobb dal kategóriában mindössze két nominált van: a Muppet show mellett a Rio című animáció egy dalát terjesztették fel a díjra. A dokumentumfilmek között Wim Wenders Pina című, Európa Filmdíjas alkotása is szerepel, amely ezzel az Oscar legnagyobb esélyesévé lépett elő.

A díjátadó február 26-án éjjel lesz, az eseményt Magyarországon az HBO közvetíti egyenes adásban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.