Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Február 16. 11:51, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Mennyibe kerül az út Koszovóból az Európai Unióig?

Mennyibe kerül az út Koszovóból az Európai Unióig?

Óriási lökést adott a Koszovóból az Európai Unióba irányuló kivándorlásnak az, hogy a korábbi évekhez képest jelentősen egyszerűbbé és olcsóbbá vált az illegális határátlépés a szerb-magyar határon – hangsúlyozták koszovói értelmiségiek az MTI munkatársainak Pristinában.

Ramadan Ilazi európai integrációért felelős miniszterhelyettes emlékeztetett arra, hogy Koszovóban mindig is természetes jelenség volt a migráció, az emberek a jobb élet reményében, például Jugoszlávia fennállása alatt vendégmunkásként, általában Nyugat-Európában próbáltak szerencsét. A térség háborúi miatt az 1990-es években hagyta el szülőföldjét a legtöbb koszovói.
"A koszovóiak többsége most inkább azon lepődött meg, hogy milyen egyszerű átjutni a szerb-magyar határon" - fogalmazott Ramadan Ilazi, a magyar és a szerb határ őrizetének közelmúltbeli megerősítését megelőző állapotokat jellemezve. Szerinte sokan úgy gondolták, azért nagyon könnyű átjutni, mert az európai országoknak munkaerőre van szükségük, és tömegesen keltek útra.
Parim Olluri, a Jeta ne Kosove (Az élet Koszovóban) című hírportál főszerkesztője szerint is azért indultak el tömegesen az emberek, mert most egyszerű elmenni Koszovóból. Egyrészt a Belgrád és Pristina közötti mozgásszabadságról szóló megállapodás miatt, amely lehetővé teszi, hogy a koszovóiak személyi igazolvánnyal utazhassanak be Szerbiába, másrészt pedig azért, mert a szerb hatóságok eddig „tolerálták” a határra érkezőket. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy azok, akik el akarnak menni, mindenképpen találnak módot a távozásra.
Idro Seferi, több albán nyelvű televízió belgrádi tudósítója már a szerb fővárosban beszélt a pontos összegekről. Régebben 1000-2000 eurót kellett kifizetni azért, hogy valakit átjuttassanak a szerb-magyar határon, és sok függött attól is, kinek milyen kapcsolatai voltak. Ezek a költségek most jelentősen csökkentek, Pristinától Szabadkáig az autóbusz körülbelül 30 euróba kerül, a határig a taxi további 30 euró, ott pedig 150-200 eurót fizetnek azért, hogy valaki megmutassa nekik a zöldhatáron át vezető utat.
Így lényegében 400-500 euró a határsávba jutni, ahol gyalog átkelnek. Körülbelül két kilométert kell megtenni Ásotthalomig, ahonnan Szegedre, majd vonattal Budapestre utaznak, onnan pedig tovább Ausztriába vagy Németországba. Szerinte a legtöbben azért vállalják a kockázatot, mert abban reménykednek, ha már a célországba értek, ott menedékjogot kapnak.
Az újságíró információit erősítette meg Agron Demi, a pristinai GAP társadalomtudományi intézet ügyvezető igazgatója is, aki szerint az alacsony árak mellett a gyenge határellenőrzés is az indulás mellett szólhatott. Elmondta, hogy egy közszájon forgó összeesküvés-elmélet szerint azért nem állították meg az illegális átlépőket a határon, azért nem olyan szigorú az ellenőrzés, mert a hatóságok tudták, ha az elégedetlen emberek Koszovóban maradnak, akkor tüntetésekre lehet számítani. Kiemelte, hogy ő nem hisz ebben az elméletben, az viszont várható, hogy amikor visszatoloncolják őket, sokkal rosszabb lesz a helyzetük, mert elköltötték az összes pénzüket, vagy akár adósságaik is vannak, ezért valószínűleg tényleg utcára vonulnak.
Az interjúalanyok szerint az általános szegénység és a politikai válság az alapvető oka annak, hogy az emberek nem látnak perspektívát Koszovóban, és 52 százalékuk máshol képzeli el a jövőjét. Az embercsempészek árainak jelentős csökkenése viszont megadta azt az "utolsó lökést", amely az induláshoz kellett. Többségük ezért bármit megtenne, hogy a 700-800 ezres, főleg Németországban, Svájcban és Ausztriában élő koszovói albán diaszpórához csatlakozzon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése