Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2011. December 31. 15:12, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Negyedmillióan az utcán, tizenkét halott

Negyedmillióan az utcán, tizenkét halott

Legalább tizenkét ellenzéki tüntetőt megöltek a szíriai biztonsági erők pénteken, miközben több mint negyedmillió ember vonult az utcára az arab országban tiltakozásul Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen.

Homsz városában öt rendfenntartó halt meg egy lövöldözésben – közölték ellenzéki aktivisták.

A pénteki imát követően 74 különböző helyen – a többi között a Damaszkusztól 320 kilométerre található Idlibben, Maaret an-Nomanban, Han Sejkúnében és Szarakebben – vonultak utcára a tiltakozók. Az utóbbi két városból a szíriai hadsereg kivonta a tankokat, mert a területre érkeznek az Arab Liga megfigyelői – tudatta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (SOHR) nevű, londoni székhelyű jogvédő szervezet.

A megfigyelők jelenléte azonban Szíria-szerte csak felbátorította a tüntetőket, akik szeretnék megmutatni mozgalmuk erejét. Ellenzéki aktivisták szerint a kormányerők öt embert agyonlőttek Hama városában, további ötöt pedig a déli Deraában. Másik két tüntető életét a kelet-szíriai Idlib tartományban oltották ki, ahol további 37-et megsebesítettek. Damaszkusz elővárosában, Dumában legalább két tucat tüntető sebesült meg a rendfenntartókkal vívott összetűzésben.

Az ENSZ adatai szerint a március közepén kezdődött megmozdulásokban eddig több mint ötezren, más források szerint több mint hatezren haltak meg.

Címkék: Damaszkusz, ensz, Szíria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.