Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 23. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

NIF: 2016-ra elkészül a gyorsforgalmi út Székesfehérvár és Herend között

NIF: 2016-ra elkészül a gyorsforgalmi út Székesfehérvár és Herend között

A 8-as főúton elkerülő utak és külön szintű csomópontok épülnek, valamint burkolat-megerősítéseket végeznek és új sávok épülnek 2016 végéig, ezt követően gyorsforgalmi úton lehet közlekedni az M7-es autópálya 63-as úti csomópontja és a Veszprém megyei Herend között - mondta a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-nek.

Loppert Dániel hangsúlyozta, hogy a fejlesztéseket az Új Széchenyi Terv keretében a Közlekedés Operatív Program részeként valósítják meg, uniós források segítségével. A beruházást több szakaszra bontva valósítják meg, és a közbeszerzési eljárásokat is ennek megfelelően írják ki.
A NIF célja, hogy Székesfehérvártól Herendig kétszer kétsávos gyorsforgalmi úton lehessen eljutni, fizikai elválasztó sávval és különszintű csomópontokkal. A 42 kilométer hosszú fejlesztés eredményeképpen 110 kilométeres óránkénti sebességgel lehet majd közlekedni ezen a szakaszon. A kommunikációs vezető megjegyezte, hogy a 8-as főút ezen szakaszán 2016-ig szinte mindenhol megszűnnek a szintbeni csomópontok, kizárólag Csórnál és Inotánál maradnak meg.
Loppert Dániel jelezte, hogy Székesfehérvár nyugati elkerülője harmadik szakaszának megépítésére már kiírták a közbeszerzési eljárást, eredményhirdetés és szerződéskötés még az idén várható. A hét kilométer hosszú útszakasz kivitelezése 2014-ben indulhat, és 2016 nyaráig befejeződik.
A kommunikációs vezető szerint a "8-as út legproblémásabb része" Várpalota déli elkerülőjének megépítése. A hét kilométeres útszakasz kivitelezésére a közbeszerzés eljárást várhatóan szeptemberben hirdetik meg. A munkálatokat a tervek szerint 2014 elején kezdik, és 2016-ban fejezik be.
A Várpalota-Veszprém közötti rész fejlesztése a Pétfürdő-Hajmáskér, a Hajmáskér-72-es főút csomópont, valamint a 72-es főút csomópont-Veszprém Csatári úti csomópont közötti szakaszból áll. A Pétfürdő és Hajmáskér közötti 6,5 kilométeres szakaszon 11,5 tonnás teherbírásúra erősítik az útburkolatot, középső elválasztósávot építenek, illetve Öskünél külön szintű csomópont épül. A közbeszerzési eljárást már kiírták. A beruházás 2014 elején indulhat, és 2015 őszére fejeződik be.
A hajmáskéri csomópontnál a külön szintű gyalogos és közúti felüljárót már építik. A 3,2 milliárd forintos fejlesztés keretein belül a hajmáskéri kereszteződés és a litéri csomópont közötti négy kilométeres szakaszon burkolatot erősítenek, és fizikai elválasztó sáv is épül.
A 12,5 kilométeres veszprémi elkerülő úton burkolat-megerősítést végeznek, fizikai elválasztósávot és összesen öt különszintű csomópontot létesítenek. A közbeszerzési eljárás jövő év elején indul, a munkálatokat 2014-ben elkezdik, és 2016-ra befejezik.
A Márkó és Herend között 5,3 kilométeres utat négysávosra szélesítik fizikai elválasztással, valamint két külön szintű csomópontot építenek. Épül kétoldali műszaki leállóhely a tengelysúlymérés biztosítására, valamint autóbuszmegállók és gyalogos aluljáró is készül majd. A kivitelezési ajánlatok már beérkeztek a NIF-hez, így az ősszel megkezdődhet az építkezés, amellyel 2015 nyarára végeznie kell a kivitelezőnek - mondta a NIF kommunikációs vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során