Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2012. Január 13. 14:27, péntek | Sport
Forrás: mno.hu - Fotó: VGL Photography

Olimpiai kvótát hozott a rózsaszínű kabaladressz

Olimpiai kvótát hozott a rózsaszínű kabaladressz

Hidvégi Vid után Böczögő Dorina is ötkarikás kvótát szerzett a torna sportág londoni tesztversenyén, így tizenkilenc évesen már második olimpiájára vívta ki a részvételt.

A lólengésben kétszeres világbajnok Berki Krisztiánnal együtt – aki már a tavaly októberi, tokiói vb-n begyűjtötte a kvótát – három magyar szertornász lesz ott az olimpián, amire legutóbb a 2000-es sydney-i játékokon volt példa.

Az olimpiai tesztversenyen a női egyéni összetettben a teljes mezőnyt, kilencvenhat indulót figyelembe véve Böczögő Dorina a 29., Gombás Laura a 66. helyen végzett, de a kvalifikációs szabályrendszer alapján Magyarország csak egy kvótához juthatott. Mivel az olaszok, a kanadaiak, a franciák és a brazilok csapatban is kijutottak az ötkarikás játékokra, Böczögő elől tizenkét versenyzőt – négy olaszt, három-három kanadait és brazilt, két franciát – azonnal kihúzhattunk a sorból, és azon nemzetek tornászait is, aki a vb-n már csapatkvótát, vagy a csapatverseny eredménye alapján egyéni helyeket szereztek. Így Böczögő Dorina valójában a nyolcadik helyen zárt, ami bőven elég volt a londoni szereplés kivívásához.

– Amikor beléptem csarnokba, még eléggé izgultam, de már közel sem annyira, mint előző éjjel. Bevallom, akkor alig tudtam elaludni… Szerencsére talajon kezdtem, ami a legkevésbé rizikós szer, és mivel nagyon jól sikerült a gyakorlatom, rögtön meg is nyugodtam. Ezután ugrásban biztosra mentem, már csak azért is, mert még itthon volt némi gondom a bokámmal. Ezért a nehezebb ugrásomat most nem vállaltam be, inkább a könnyebbet választottam. A korláttól picit féltem, mert előtte a leugrás nem igazán ment, de most ez is szépen sikerült, és így a gerendára már abszolút felszabadultan mehettem fel. És ezt is kipipálhattam. Abban a rózsaszínű dresszemben versenyeztem, ami Európa-bajnokságon már hozott szerencsét, ezért is vettem fel, és jó választásnak bizonyult! Nagyon boldog vagyok, hogy Peking után kijutottam a londoni olimpiára is, és most már merek is vásárolni valamilyen itteni ötkarikás relikviát. A csarnokban már árulják az olimpiai emblémás pólókat és az ajándéktárgyakat, amíg itt vagyok, valamit biztosan kinézek! – mondta el érdeklődésünkre Böczögő Dorina.

A békéscsabai tornásznő egyébként a könnyebb ugrására 13,733-as pontszámot kapott, amivel a tesztversenyen a szer nyolcas döntőjébe is bekerült volna, vagyis ez sem volt egyszerű produkció. Ám aki a finálét is megcélozta, annak két ugrást kellett bemutatnia, és a két pontszám átlaga számított. A férfiaknál Hidvégi Vid lólengésben bejutott a csütörtök esti döntőbe.

Altorjai Sándor, a hazai tornaszövetség főtitkára a tesztverseny legfontosabb történései után a következőképpen értékelt:

– Előzetesen tisztában voltunk azzal, arra nagyon kevés esélyünk van, hogy csapatban kvótát szerezzünk az olimpiára. Így igazából azt irányozhattuk elő, hogy Berki Krisztián már a vb-ről jusson ki a játékokra, s utána még a fiúknál és a lányoknál is szerezzünk egy helyet. S mivel ez összejött, százszázalékos a mérlegünk. Egyúttal kijelenthetjük, hogy a három versenyzőnk közül az olimpián kettő egyértelműen esélyes a döntőbe jutásra, s egyikük az aranyéremre is. Ha a sportág keresztmetszetét nézzük a világban, akkor azt látjuk, hogy rendkívüli módon megnövekedett a jó tornászok és az erős nemzetek száma. Ki gondolta volna pár éve, hogy a nőknél guatemalai versenyzővel is számolnunk kell, a belgák pedig a csapatkvótáért is harcolnak?! Úgy gondolom, hogy a lehetőségeinkhez képest kihoztuk magunkból a maximumot, és bízunk benne, hogy a tesztversenyen a ritmikus gimnasztikázók között Vass Dóra is megszerzi a kvótát. Ha a Magyar Torna Szövetség részéről négy versenyző indulhatna az olimpián, akkor aztán igazán elégedettek lehetnénk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 18. 15:20, kedd | Sport

FIA F4 CEZ 2024 | Slovakia Ring | 3. forduló

Újra a dobogón ünnepelhettünk, magyar szurkolók előtt!

2024. Június 18. 12:00, kedd | Sport

A németek elleni pontszerzéssel saját kezében maradna a magyarok sorsa

A Svájctól elszenvedett 3-1-es vereséget követően a magyar labdarúgó-válogatottnak szerdán a házigazda németek ellen bravúros pontszerzésre van szüksége ahhoz, hogy teljesen a saját kezében maradjon a sorsa az Európa-bajnokságon.

2024. Június 18. 08:24, kedd | Sport

Öngóllal nyertek a franciák, Mbappé orra eltört

A francia labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte Ausztriát a németországi Európa-bajnokság csoportkörének hétfői játéknapján.

2024. Június 18. 08:20, kedd | Sport

Szlovák bravúrgyőzelem a belgák ellen

A szlovák válogatott a torna eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatva 1-0-ra legyőzte az esélyesebb belga csapatot hétfőn Frankfurtban a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első fordulójában.