Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 23. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Oltás nélkül visszatérnének a nagy járványok

Oltás nélkül visszatérnének a nagy járványok

Magyarország jól áll átoltottság tekintetében, az életkorhoz kötött védőoltások teljesítése meghaladja a 98 százalékot. Bár a védőoltások következtében sok fertőző betegség ritkává, szinte ismeretlenné vált, a szülőkben és az egészségügyi dolgozókban az a vélemény alakulhat ki, hogy a továbbiakban nincs szükség védőoltásokra. Többek között ezt a tévhitet hivatott eloszlatni az Európai Védőoltási Hét, amelyről a WHO képviseletében Dr. Pusztai Zsófia, valamint Dr. Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója tartott sajtótájékoztatót.

Magyarországon az életkorhoz kötött védőoltások teljesítése hosszú évekre visszatekintve kiváló, az oltandó korosztályokban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot – ismertette Dr. Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője. A rutinszerűen alkalmazott védőoltásoknak köszönhetően megelőzhetőek a fertőző betegségek járvánnyá alakulása. Ennek ellenére azonban ezek a betegségek veszélyesek, ezért különösen a szülők részéről nagy felelősséget jelent a kötelező vagy kötelezően választható védőoltások beadatása gyermeküknek – hívta fel a figyelmet Dr. Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója.

A szakemberek hozzátették: az oltási rend önkényes megváltoztatása – akár a szülők, akár az egészségügyi szakemberek részéről – igen nagy károkat tud okozni. Ennek egyértelmű bizonyítékai, hogy amíg a közelmúltban Európában még előfordult kanyarójárvány, addig Magyarországon utoljára 1989-1990-ben volt járvány.

Dr. Melles Márta rámutatott, hogy a megbetegedések zöme védőoltással elkerülhető lenne, a járványok megelőzésének egyetlen módja pedig a lakosság kanyaró elleni védőoltása. „Fokozott odafigyeléssel, a források biztosításával és megfelelő elkötelezettséggel 2015-re kanyaró-, és rubeola-mentessé válhat az európai régió.

Ebben kiemelkedő szerepe van a lakosság és az egészségügyi dolgozók megfelelő tájékoztatása arról, hogy a védőoltások hatékonyan megelőzik a fertőző betegségeket. Erre hívja fel a figyelmet a Védőoltási Hét, amelynek központi rendezvénye Magyarországon a 19. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam lesz, amelyet Egerben rendeznek meg április 25-27-én.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk