Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2016. November 03. 11:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Őrizetbe vették egy dél-olaszországi maffiaszervezet többtucatnyi tagját

Őrizetbe vették egy dél-olaszországi maffiaszervezet többtucatnyi tagját

A dél-olaszországi \'ndrangheta bűnszervezet két klánját számolták fel a csütörtök reggel Olaszország számos városát érintő hatósági akcióban, amelynek során 41 embert vettek őrizetbe, közöttük egy politikust is

- jelentette Reggio Calabria rendőrsége. A hírhedt Ferrentino-Chindamo és Lamari klán tagjairól van szó, akik a 'ndrangheta területeként ismert Calabria régióból, Laureana di Borrello kisvárosából irányították üzleteiket. Az őrizetbe vett személyek között van Laureana di Borrello önkormányzatának környezetvédelmi felelőse is, akit szintén maffiatevékenységgel vádolnak.

A hatóságok szerint a két klán szabályosan uralta a kisvárost és környékét: ők döntöttek a közbeszerzési pályázatok sorsáról, s a vádak között illegális fegyverbirtoklás és kábítószer-kereskedelem, valamint zsarolás, súlyos testi sértés és gyújtogatás is szerepel. A 'ndrangheta emberei ugyanis gyakran erőszakkal léptek fel azokkal szemben, akik ellenszegültek akaratuknak. A bűnszervezet a sporttal kapcsolatos csalásoktól sem riadt vissza: Reggio Calabria ügyészsége szerint a klánok a helyi labdarúgócsapat legalább két mérkőzésének az eredményét is megvásárolták.

A hatósági akció a déli Calabriától az északi Lombardia régióig számos olasz várost érintett: egész Olaszországban a klánok tíz vállalkozását foglalták le 30 millió euró (több mint 9 milliárd forint) értékben, közöttük építkezési vállalatot, egy szupermarketet, újságüzletet és hatósági zár alá került Laureana di Borrello labdarúgócsapata is.

A 'ndrangheta számít a legerősebb olaszországi bűnszervezetnek, amely az utóbbi évtizedekben maga mögé szorította a szicíliai Cosa Nostra és a nápolyi camorra szervezetét is. A dél-olaszországi Calabrián keresztül érkezik a Dél-Amerikából Európába tartó drogszállítmányok jelentős része, amelynek bevételét a 'ndrangheta olaszországi befektetésekben mossa tisztára.

Címkék: maffia, olasz, rendőr

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elfogadta, hogy országa NATO-tagsága nem jön létre, amíg annak területén háború zajlik

Az ukrán elnök megértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna addig nem lesz tagja a NATO-nak, amíg területén háború zajlik.

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Joe Biden kitart amellett, hogy indul az elnökválasztáson

Joe Biden továbbra is kitart az elnökjelöltség mellett. A politikus erről sajtótájékoztatón beszélt Washingtonban csütörtökön a NATO-csúcstalálkozó lezárását követően.