Városlista
2024. június 1, szombat - Tünde

Hírek

2019. Szeptember 09. 12:01, hétfő | Külföld
Forrás: Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Pénzhiány miatt nagyrészt leállt az izraeli külügyminisztérium

Pénzhiány miatt nagyrészt leállt az izraeli külügyminisztérium

Az izraeli külügyminisztérium legtöbb tevékenységük leállítására szólította fel hazai és külföldi alkalmazottait, mivel holtpontra jutottak a tárgyalások a pénzügyminisztériummal,

és nem tudják biztosítani a munkájuk elvégzéséhez szükséges forrásokat - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Csak az olyan érvényes szerződések szerinti munkák folytatódhatnak, melyek megszüntetése szerződésszegéssel járna, és következményeket vonna maga után, mert jelenleg háromszázötven millió sékel (közel harmincmilliárd forint) hiányzik a külügyminisztériumi költségvetésből a tervezett működéshez.

"Az adott nagykövetség költségvetési helyzetétől függetlenül azonnali hatállyal be kell fagyasztani minden dolgozó minden munkalátogatását minden szinten"- utasította a jeruzsálemi központ táviratilag minden külképviseletét, és felszólítottak az új kapcsolatok és kezdeményezések, valamint minden közbeszerzés, találkozó, konferencia és nyilvános esemény leállítására.

A minisztérium nem hívhat meg új küldöttségeket Izraelbe, de a már korábban meghívottakat fogadják. A diplomaták szerint az intézkedések példátlanok az izraeli diplomácia történetében.

A lap felhívta a figyelmet rá, hogy igen érzékeny időpontban hozták meg a megszorító intézkedéseket, az iráni atomválság kiújulásakor, valamint röviddel az ENSZ-közgyűlés őszi üléseinek kezdete előtt.

A külügyminisztérium bejelentette, hogy Jiszráel Kac miniszter a pénzügyi válság megoldásán dolgozik. A tárca állásfoglalása szerint előre megjósolhatóak voltak a gondok, mert a pénzügyminisztérium példátlan módon eleve alul finanszírozta a diplomáciai költségvetést, s ezzel "megbénította a külképviseleti munkát és Izrael külkapcsolatait". A pénzügyminisztérium válasza szerint jelentős különbség alakult ki a kormány által a külügyminisztérium költségeire elfogadott pénzügyi keret és a minisztérium saját igényei között, és ezért kényszerültek leállítani a kifizetéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 31. 09:55, péntek | Külföld

Hazaszállították a kórházból a szlovák miniszterelnököt

2024. Május 30. 06:00, csütörtök | Külföld

Tűzoltó sérült meg egy felrobbant kézigránáttól Horvátországban

A tűzoltó épp egy kigyulladt ház oltásában vett részt kedden a közép-horvátországi Károlyvárosban (Karlovac), amikor egy felrobbanó kézigránáttól súlyos sérüléseket szenvedett.

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.